27 februarie 2016, 12:40 Realitatea moldovenească views 6273
Moldovenii elaborează pentru NATO modele de atenuare a dezastrelor sociale
27 februarie 2016, 12:40 Realitatea moldovenească views 6273

Moldovenii elaborează pentru NATO modele de atenuare a dezastrelor sociale

Cercetătorii Institutului de Matematică și Informatică realizează o cercetare științifică complexă în cadrul proiectului „Modelarea și atenuarea dezastrelor sociale cauzate de catastrofe și terorism", finanțat cu 300 de mii de euro, în cadrul Programului NATO pentru pace și securitate (NUKR.SFPP 984877).

Scopul proiectului este crearea unui set de instrumente, metode, modele și algoritmi care să permită detectarea, monitorizarea, modelarea și atenuarea dezastrelor sociale provocate de terorism și catastrofe de natură diferită (naturale, tehnogene etc).

În cadrul proiectului sunt adaptate și dezvoltate instrumente pentru monitorizarea și analiza textelor axate pe subiecte de dezastre sociale, catastrofe, terorism, preluate din diferite surse ale rețelei informaționale globale (mass-media, bloguri, rețele sociale etc).

Un aspect important al investigațiilor din proiect vizează crearea unui mecanism de predicție a perturbărilor sociale, precum și de realizare a unui set de modele pentru analiza scenariilor de dezastre sociale. Pentru realizarea acestui obiectiv, savanții moldoveni elaborează modele bazate pe rețelele Petri.

În cadrul proiectului sunt antrenați oameni de știință din cadrul Institutului de Analiză a Sistemelor Aplicative, Universitatea Tehnică din Kiev, prof. Natalia Pankratova, Institutului de Matematică și Informatică, prof. Svetlana Cojocaru, precum și cercetătorii Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, filiala Iași, prof. Horia Nicolai Teodorescu.

Actualmente, cercetătorii din cadrul Institutului de Matematică și Informatică dețin competențele necesare de a elabora și propune autorităților asemenea instrumente pentru a fi utilizate în Republica Moldova.

Detalii despre proiect: math.md

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

proiect , NATO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.