30 ianuarie 2016, 11:50 Realitatea moldovenească views 5502
Moldovenilor cu datorii la buget de 5 mii de lei li s-ar putea interzice să părăsească țara
30 ianuarie 2016, 11:50 Realitatea moldovenească views 5502

Moldovenilor cu datorii la buget de 5 mii de lei li s-ar putea interzice să părăsească țara

Persoanele juridice cu datorii la bugetul public în mărime de 100 de mii de lei și persoanele fizice cu datorii de 5 mii de lei ar putea primi interdicție de a părăsi teritoriul Republicii Moldova la insistența organelor fiscale. Amendamentele respective se conțin în proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul 2016, elaborate de Ministerul Finanțelor, informează NOI.md.

Conform documentului, în cazul admiterii restanţei la bugetul public naţional de către persoane juridice şi de către persoane fizice, organul fiscal este în drept să aplice interdicţia de a părăsi ţara faţă de persoana fizică-cetăţean şi faţă de conducătorul/administratorul/persoana cu funcţie de răspundere a persoanei juridice, precum şi a persoanei fizice care practică activitatea de întreprinzător sau oricărei alte entităţi ce a admis restanţe faţă de bugetul public naţional.

În document se menționează că interdicţia de a părăsi ţara este o măsură de asigurare opţională a stingerii obligaţiilor fiscale faţă de buget şi se aplică de către organul fiscal prin emiterea unei decizii, ale cărei formă şi conţinut sînt aprobate de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

Interdicţia de a părăsi ţara aplicată contribuabilului restanţier va fi anulată imediat şi necondiţionat de organul fiscal în cazul în care restanţierul îşi va onora pe deplin obligaţiile fiscale faţă de bugetul public naţional sau vor exista alte circumstanţe legale conform cărora urmează a fi anulată interdicţia.

În cazul achitării restanţei prin intermediul instituţiilor financiare amplasate la frontieră a sumei depline a restanţei, la prezentarea documentului de plată Poliţiei de Frontieră, persoanei i se va autoriza părăsirea ţării, iar organul fiscal, în baza informaţiei privind achitarea sumelor restanţei înscrise în sistemul de evidenţă a Serviciului Fiscal de Stat, va anula din oficiu interdicţia de a părăsi ţara.

Decizia organului fiscal prin care se dispune aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara se transmite spre executare Poliţiei de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne numai după luarea cunoştinţei de către restanţier prin intermediul poştei sau oricăror surse de informare prevăzute de legislație. Procedura de contestare a deciziei privind aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara se efectuează în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

datorii , buget , interdicţie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
305 locuitori

Briceva este un sat din cadrul comunei Tîrnova, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dondușeni și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 305 oameni. Satul Briceva a fost menționat documentar în anul 1836.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.