16 decembrie 2011, 10:12 Realitatea moldovenească views 3731
16 decembrie 2011, 10:12 Realitatea moldovenească views 3731

Moldovenii, afectaţi de deprecierea monedei euro


Foto: vokrugsveta.ru 

Criza din Zona Euro a provocat prăbuşirea monedei unice europene. Cursul pentru un euro, stabilit, astăzi, de Banca Naţională a Moldovei, este de 15 lei şi 39 de bani.
Ultima dată, un euro a costat mai puţin de 15 lei şi 40 de bani, conform cursului oficial al Băncii Naţionale a Moldovei, în august 2010. La începutul acestui an, moneda unică europeană valora cu un leu mai mult decît astăzi.

Oamenii spun că deprecierea monedei unice europene îi afectează, mai ales în ajunul sărbătorilor, cînd trebuie să schimbe euro pentru a face cumpărături.

În acelaşi timp, experţii susţin că euro ar putea să se deprecieze şi mai mult. Experții consideră că această depreciere a monedei euro este determinată în mare parte de noutăţile privind un nou val de recesiune în Uniunea Europeană, iar căderea la circa 1,29 este una neaşteptată şi încă nu se cunoaşte care va fi pragul minim.

Deprecierea euro îi afectează, în special, pe exportatorii care vînd mărfurile pe piaţa europeană şi primesc mai puţini bani, atunci cînd schimbă euro în lei. De asemenea, sînt în pierdere cei care primesc euro de peste hotare, precum şi cei care au salarii fixate în moneda unică europeană.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
1883 locuitori

Iezărenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iezărenii Vechi și Iezărenii Noi. Satul Iezărenii Vechi este situat la distanța de 12 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Iezărenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1523.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.