30 decembrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6422
Noi prevederi legislative ce vizează pensionarii
30 decembrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6422

Noi prevederi legislative ce vizează pensionarii

Persoanelor ajunse la vârsta de pensionare, dar care din anumite motive nu deţin actele care ar demonstra vechimea în muncă şi arhiva angajatorului a fost pierdută, li se va calcula cuantumul pensiei în baza salariului mediu al lucrătorului de aceeaşi profesie. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în prima lectură.

Modificarea introdusă de legislativ se referă la persoanele care din anumite motive cum ar fi incendiu, inundaţii, conflict armat, pierdere sau distrugere nu deţin documente confirmative cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate.

Prin acelaşi proiect de lege s-a decis de a majora de la 15 la 30 de zile termenul de emitere a deciziei privind acordarea sau respingerea cererii de acordare a pensiei. Acum legislaţia prevede examinarea cererii de pensionare în 15 zile şi dreptul de a aduce acte suplimentare în 30 de zile, ceea ce crea complicaţii la stabilirea cuantumului pensiei.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

lege , proiect , munca , pensionarii , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.