21 noiembrie 2015, 13:00 Realitatea moldovenească views 6904
34 de dosare penale privind subvenţiile în agricultură
21 noiembrie 2015, 13:00 Realitatea moldovenească views 6904

34 de dosare penale privind subvenţiile în agricultură

Procuratura Generală a depistat multiple încălcări în activitatea de susţinere financiară nerambursabilă a producătorilor agricoli autohtoni. Astfel, procurorii au iniţiat urmăriri penale în 34 cauze, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Procuraturii.

Printre încălcările depistate se numără: falsificarea documentelor prezentate la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură; solicitarea subvenţilor pentru procurarea tehnicii noi, în fapt, anterior utilizate; prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; eliberarea de către autorităţi contrar procedurii a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Potrivit Procuraturii, s-au stabilit şi cazuri în care persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosindu-se de situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern privind modul de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

În anii 2010 – 2013 au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau sau vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR, aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică, fiind astfel prejudiciat bugetul de stat cu mijloace financiare în proporţii deosebit de mari, se spune în comunicat.

Pe 6 noiembrie curent, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale pe faptul folosirii intenţionate de către persoane cu funcţii de demnitate publică a situaţiei de serviciu, în interes material ori în alte interese personale, care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice.

Procurorii au reacţionat în baza informaţiilor din mass-media, comunicatelor asociaţiilor cu profil agricol, diverselor sesizări şi petiţii privind alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură.

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
4941 locuitori

Tîrnauca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 69 km de Chișinău. Populaţia satului Tîrnauca alcătuia 4941 de oameni în anul 2004. Satul Tîrnauca a fost menționat documentar în anul 1768.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.