19 noiembrie 2015, 09:45 Realitatea moldovenească views 6756
Cine are cele mai mari pensii din Moldova
19 noiembrie 2015, 09:45 Realitatea moldovenească views 6756

Cine are cele mai mari pensii din Moldova

În anul curent, cele mai mare pensii, în valoare de 6312 lei, le-au revenit persoanelor care au activat în aviația civilă. Datele se conțin într-un raport întocmit de Expert-Grup, care ilustrează cum au fost cheltuiți cei aproape 14 miliarde de lei din Bugetul asigurărilor sociale de stat, preconizate pentru acest an, notează NOI.md.

Următorii în top s-au clasat judecătorii. Mărimea medie a prestațiilor acordate acestei categorii de beneficiari este de 6154 lei. Urmează pensiile acordate foștilor membri ai Guvernului, în valoare de 5458 de lei și foștilor deputați – 4076 de lei. Persoanele care au activat în calitate de procurori beneficiază de o pensie lunară în valoare de 2833 de lei, iar foștii lucrătorii vamali – 2604 lei.

Datele raportului arată că cele mai mici pensii le revin angajaților din domeniul culturii – 554 de lei. La coada clasamentului se află și pensiile de urmaș, a căror valoare medie nu depășește 601 lei, și cele pentru vechime în muncă, în valoare de 677 de lei.

Precizăm că Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2015 a constituit 13,57 miliarde de lei. În categoria pensiilor, cea mai mare categorie socială o constituie pensiile pentru limită de vîrstă, cu peste 514 mii de beneficiari și debursări totale de 614,4 milioane de lei. Mărimea medie a prestațiilor acordate acestei categorii de beneficiari este de 1194 de lei.

Vă reamintim că despre pensii, dar, în special, referitor la problema pensiilor pentru migranții moldoveni s-a discutat în cea de-a doua ediție a emisiunii: "Mîndriți-vă că sînteți moldoveni!"

Oaspeți ai proiectului moldovenii.md au fost: secretarul de stat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei Laura Grecu și președintele Efimia Savva, președintele Asociației "Noi Pro Family" din Italia.

Vizionare plăcută!

Partea 1. Criza pensionării

 

Partea 2. Pensiile migranților moldoveni

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , bani , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
2834 locuitori

Cîrnăţeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cîrnăţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2834 de oameni. Satul Cîrnăţeni a fost menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.