11 noiembrie 2015, 09:29 Realitatea moldovenească views 4986
Întrebările la care ar urma să răspundă alegătorii în cadrul referendumului constituțional
11 noiembrie 2015, 09:29 Realitatea moldovenească views 4986

Întrebările la care ar urma să răspundă alegătorii în cadrul referendumului constituțional

Inițiativa Platformei „DA" cu privire la organizarea unui referendum republican are drept scop modificarea a patru articole din Constituție. Pe lîngă demersul alegerii președintelui țării prin vot direct, de către popor, grupul de inițiativă mai propune reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 71 și excluderea imunității parlamentare, notează NOI.md.

Curtea Constituțională a constatat astăzi că inițiativa Platformei „DA" nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei și poate fi supusă referendumului. Astfel, în cazul în care plebiscitul va avea loc, alegătorii urmează să răspundă la următoarele întrebări:

1. Sînteți pentru modificarea art. 60 alin. (2) al Constituției în vederea reducerii numărului deputaților, prin substituirea cifrei 101 cu cifra 71?

2. Sînteți pentru excluderea alineatului (3) al art. 70 din Constituție, care stipulează că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa?

3. Sînteți pentru modificarea și completarea art. 78 din Constituție în vederea alegerii Președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat?

4. Sînteți pentru expunerea articolului 89 din Constituție într-o nouă redacție, care să prevadă că, în cazul săvîrșirii de către Președintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituția, Parlamentul poate aproba inițiativa a cel puțin o treime din deputați, de suspendare din funcție, cu organizarea în cel mult 70 de zile a unui referendum privind demiterea Președintelui?

Precizăm că referendumul de modificare a Constituției poate fi organizat doar după expirarea a șase luni de la data prezentării iniţiativei.

 

 

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

referendum , constitutie , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.