13 octombrie 2015, 11:11 Realitatea moldovenească views 8489
Veste buna pentru cei care au muncit în Italia
13 octombrie 2015, 11:11 Realitatea moldovenească views 8489

Veste buna pentru cei care au muncit în Italia

Viaţă în Moldova cu pensie italiană. La Chişinău va fi deschis, astăzi, un ghişeu informativ, unde moldovenii care au lucrat şi au plătit impozite în Italia vor putea afla cum pot obţine o pensie din peninsulă.

Oficiul este deschis de către Asociația Creștină a Lucrătorilor din Italia, în colaborare cu Casa Națională de Asigurări Sociale din țara noastră.

Potrivit legislației italiene, cetăţenii altor state, care muncesc în această ţară şi plătesc în mod regulat contribuţii în fondul de pensionare, au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 66 de ani și trei luni.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în prezent, aproximativ 200 de moldoveni beneficiază de pensie în Italia.

La sfârşitul anului trecut, la Roma s-a discutat despre necesitatea încheierii unui acord pentru a proteja drepturile la asigurări sociale ale cetăţenilor ambelor state.

Până acum, Moldova a încheiat acorduri bilaterale cu 11 state membre ale Uniunii Europene în domeniul securităţii sociale. Este vorba despre Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România şi Ungaria.

Totodată, pe parcursul anului trecut, au continuat negocierile asupra proiectelor de acord cu Turcia şi Letonia, dar s-au desfăşurat consultări şi cu Grecia.

În spaţiul postsovietic, funcţionează acordurile în domeniul asigurării cu pensii semnate cu Rusia, Belarus, Ucraina, Uzbekistan şi Azerbaidjan.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Italia , munca , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
9000 locuitori

Pervomaisc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Pervomaisc alcătuia 9000 de oameni în anul 2010. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1869 cu denumirea Cuciurgan.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.