08 octombrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6510
Ministerul Educaţiei face precizări privind studierea limbii ruse în liceele bilingve
08 octombrie 2015, 10:20 Realitatea moldovenească views 6510

Ministerul Educaţiei face precizări privind studierea limbii ruse în liceele bilingve

Ministerul Educaţiei precizează că în toate instituţiile de învăţământ cu predarea în limba română din Republica Moldova, limba rusă este studiată ca disciplină obligatorie în cadrul ciclului gimnazial. Totuşi, în învăţământul general, există 8 licee teoretice, cu statut special, care funcţionează în contextul Programului Claselor bilingve francofone, iar părinţii elevilor din aceste instituţii au solicitat ca elevii să nu fie suprasolicitaţi, astfel limba rusă a devenit o disciplină opţională, transmite IPN.

Ministerul Educaţiei informează că statutul special al claselor bilingve reglementează numărul de ore alocat pentru studiul aprofundat în limba străină. De rând cu studierea în limba română, în aceste instituţii, se studiază în limba franceză şi disciplinele exacte (matematica, fizica, chimia, biologia), astfel în clasa V bilingvă se alocă 4 ore pentru Limba străină I, spre deosebire de clasele obişnuite în care sunt alocate 2 ore săptămânal.

La cererea părinţilor elevilor din cele 8 instituţii de învăţământ preuniversitar cu clase bilingve, pentru a evita suprasolicitarea lor cu numărul de ore, la disciplinele de studiu, Ministerul Educaţiei, a emis Ordinul prin care limba rusă a fost exclusă din lista disciplinelor obligatorii precizând că elevilor claselor V li se oferă dreptul de a alege Limba străină II.

Ministerul Educaţiei monitorizează implementarea şi realizarea Planului-cadru de învăţământ în toate instituţiile de învăţământ general şi anunţă că până la moment, nu au fost obiecţii din partea instituţiilor nominalizate.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

limba , liceu , studii , Ministerul Educaţiei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
19 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Crasnencoe din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Dimitrova alcătuia 19 oameni în anul 2011. Satul Dimitrova a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.