22 septembrie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 6626
Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui
22 septembrie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 6626

Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui

În Moldova s-a creat o impresie greșită că Banca Națională menține rata de schimb a leului față de principalele valute străine, dar, de fapt, rata este stabilită de piață și este determinată de cei care cumpăra și vînd valută. Constatarea a fost făcută de către președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, care a vorbit în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime" de pe postul „ProTV Chișinău", răspunzînd la întrebarea despre modul în care demisia președintelui BNM poate afecta rata de schimb a leului, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că în ultimele zile, moneda euro a crescut pînă la 23 de lei, iar acum, la fel, scade rapid la 22 de lei. „În același timp, BNM nu a făcut nimic. Este vorba despre evoluția monedei euro în raport cu dolarul pe piața internațională", a subliniat președintele BNM.

Potrivit acestuia, persoanele fizice din Republica Moldova vînd anual aproximativ 2 miliarde de dolari. „Aceasta este piață, iar rata depinde de cerere și ofertă", a spus Dorin Drăguțanu.

El a menționat că Banca Națională, dacă este necesar, efectuează intervenții pe piață, dar nu pentru a menține o rată de schimb fixă, ci pentru a asigura funcționalitatea pieței în cazul deficitului de valută. Președintele BNM a declarat că de la începutul acestui an, Banca Națională a vîndut pe piață de 250 de milioane de dolari.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

leu , banca , valută , demisie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
4160 locuitori

Mîndreşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codru și Mîndreşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4160 de oameni. Satul Măndrești a fost menționat documentar în anul 1611 cu denumirea Ciulucani.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.