14 iulie 2015, 11:29 Realitatea moldovenească views 6902
Sindicaliștii consideră că zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate
Foto: money.ru
14 iulie 2015, 11:29 Realitatea moldovenească views 6902

Sindicaliștii consideră că zilele de sărbătoare nelucrătoare trebuie să fie remunerate

Sindicaliștii propun inițierea procedurii de excludere din Codul Muncii a unei prevederi ce limitează dreptul lucrătorilor de a beneficia de remunerare echitabilă pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare. O decizie în acest sens a fost luată de către membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

În prezent, Codul Muncii stabilește că, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu cele de odihnă săptămânale, salariul mediu pentru acestea nu se menține.

"Această prevedere contravine normelor dreptului internațional pe care țara noastră s-a angajat să le respecte ca urmare a ratificării", a declarat Ion Preguza, șeful Departamentului juridic al CNSM.

Printr-o decizie a sa din 2011, Curtea Constituțională a menționat că, "fiind instituite pentru binele întregii societăți, zilele de sărbătoare nelucrătoare nu trebuie să încalce dreptul persoanei la o remunerare echitabilă și la un nivel de trai decent".

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

sindicat , Moldova , munca , salarii , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.