08 iulie 2015, 11:26 Realitatea moldovenească views 6614
Parlamentul a făcut apel către donatori pentru modernizarea Institutului Oncologic
Foto: moldpres.md
08 iulie 2015, 11:26 Realitatea moldovenească views 6614

Parlamentul a făcut apel către donatori pentru modernizarea Institutului Oncologic

Comisia Parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie a făcut un apel către organizaţiile internaţionale, misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, donatorii străini şi naţionali, în vederea depășirii situației critice, care s-a creat la Institutul Oncologic, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat al comisiei.

Apelul vine drept urmare a vizitei de lucru, efectuate recent de către deputații Comisiei de profil la această instituție medicală, în cadrul căreia legislatorii au constatat lipsa dispozitivelor medicale în cadrul Serviciului radioterapeutic, fapt care pune în pericol tratamentul pacienților.

Institutul Oncologic este unica instituție din Republica Moldova, care acordă asistență medicală specializată bolnavilor oncologici.

„Dinamica anuală în creştere a morbidităţii şi a mortalităţii prin cancer este alarmantă, maladia plasîndu-se pe poziţii de top în rîndul cauzelor deceselor din ţară. Anual, în cadrul Institutului Oncologic se tratează peste 25 mii de bolnavi, iar circa cinci mii de pacienți beneficiază de tratament radioterapeutic de sine stătător sau în combinație cu alte metode. Deși statistica din ultimii ani denotă că numărul pacienților ce necesită tratament radioterapeutic este în continuă creștere, Institutul Oncologic se confruntă cu probleme grave în ceea ce priveşte dotarea cu dispozitive medicale pentru radioterapie. Actualmente dispozitivele existente atestă un grad înalt de uzură, instituția fiind asigurată cu tehnică specializata în proporţie de doar 30 la sută din necesităţi. În aceste condiţii, sarcina zilnică a unui dispozitiv este de trei ori mai mare in comparație cu normele internaționale", se arată în apelul deputaţilor moldoveni.

„În condiţiile de austeritate prin care trece la momentul actual ţara noastră, Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie face apel către donatorii naţionali şi internaţionali, pentru acordarea unui suport financiar în scopul modernizării Institutului Oncologic", se mai arată apel.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.