07 iunie 2015, 11:28 Realitatea moldovenească views 2601
Pomicultorii sunt mulţumiţi de condiţiile meteo şi aşteaptă o recoltă bună
07 iunie 2015, 11:28 Realitatea moldovenească views 2601

Pomicultorii sunt mulţumiţi de condiţiile meteo şi aşteaptă o recoltă bună

Producătorii de vişine şi caise din Moldova sunt mulţumiţi de condiţiile meteo, considerând că aceasta le va permite să adune o recoltă bună.

Directorul companiei Agriest-Com (Criuleni), Mihai Cojocaru, a relatat corespondentului "Infotag" că timpul pentru vişine este unul perfect şi permite creşterea unei roade de înaltă calitate.

"Îngheţurile şi grindina nu au afectat recolta de cireşe. Timpul secetos chiar uneori ne obligă să udăm livezile. Producţia este solicitată. Oamenii şi companiei s-au pus în rând. Vin şi reprezentanţi ai companiilor străine, în particular din Rusia. În general suntem mulţumiţi de piaţa largă de desfacere atât din Vest, cât şi din Est", a spus antreprenorul.

Pomicultorul a menţionat că nu speră la sprijin din partea statului, care are datorii încă pentru 2014, şi intenţionează independent să rezolve problemele apărute.

"În cazul dăunătorilor şi bolilor ne confruntăm cu o situaţie neplăcută. Preparatele vechi sunt ineficiente, iar cele bune, produse în Germania sau alte state încă nu au fost înregistrare în Moldova şi folosirea acestora este interzisă. Din acest motiv unii producători suportă pierderi, pe care nimeni nu le compensează", a spus Cojocaru, care deţine 16 ha de livadă de caise şi 10 ha de cireşe.

Reprezentantul companiei Sandic Gheorghii M (Şoldăneşti), Nicolae Lachi, de asemenea, consideră că condiţiile meteo au fost benefice pentru recolta de caise.

"În ultimii ani am renunţat la cireşe în favoarea caiselor şi merelor. Dacă anterior noi arendam livezile, acum deţinem peste 70 ha de livadă de mere şi 25 ha de caise. În principal exportăm, dar din cauza restricţiilor impuse de Rusia am suferit pierderi în anul trecut. Statul a compensat o parte din pierderi, dar nu pe deplin. În prezent noi diversificăm piaţa de desfacere, dar partener cheie pentru noi a fost FR, de aceea pierderile rămân a fi considerabile", a spus el.

Suprafaţa livezilor de caise în Moldova depăşeşte 3 mii ha, cu o recoltă medie de 3,4-3,6 t/ha. Cireşi, de asemenea, sunt plantaţi pe o suprafaţă de peste 3 mii ha. Recolta medie este de 3,5 t/ha.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

fructe si legume , recoltă , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
591 locuitori

Pepenii Noi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Pepenii Noi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 591 de oameni. Localitatea a fost fondată în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.