20 noiembrie 2014, 14:52 Realitatea moldovenească views 8168
Tinerii moldoveni se familiarizează cu valorile europene
Foto: ipn.md
20 noiembrie 2014, 14:52 Realitatea moldovenească views 8168

Tinerii moldoveni se familiarizează cu valorile europene

Studenţii Colegiului pedagogic „Mihai Eminescu" din Soroca s-au familiarizat cu valorile europene şi şi-au demonstrat şi cunoştinţele lor despre UE, în cadrul unei serate tematice. Evenimentul a fost organizat de către Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, care implementează proiectul „Creşterea performanţei sistemului educaţional prin implementarea analizei impactului de reglementare şi participare responsabilă a OSC în domeniul educaţiei", parte a proiectului FHI 360 Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova.

Olga Gordila, coordonator de proiect la Fundaţia pentru Dezvoltare din Republica Moldova, a comunicat pentru IPN că proiectul implementat de fundaţie are componenta de informare privind valorile UE în 4 instituţii de studii beneficiare – Colegiul pedagogic „Mihai Eminescu" din Soroca, Colegiul agro-industrial Rîşcani, Colegiul industrial-pedagogic Cahul şi Colegiul pedagogic Mihail Ciachir Comrat.

La Soroca, 4 echipe de studenţi au participat la un joc intelectual cu întrebări despre UE. Aceştia au vorbit despre istorie, despre capitale, despre gastronomie şi cultură europeană, despre valorile europene etc. După aceasta a fost prezentat un film video despre cum se îmbunătăţeşte sistemul educaţional din ţară cu sţinerea UE, ceea ce a dus la organizarea unei dezbateri în format deschis în cadrul căreia tinerii s-au expus faţă de anumite propuneri pentru sistemul educaţional.

După dezbatere au urmat mai multe prezentări de dansuri şi cîntece din ţările aproape moldovenilor ca destinaţie turistică sau de muncă. Au fost prezentate dansuri populare bulgare, italiene, s-a cîntată în franceză. În timp ce se prezentau numerele artistice, pe fundal erau prezentate filme informative despre ţara respectivă.

Olga Gordila a remarcat că a fost plăcut surprinsă de faptul că tinerii au obţinut punctaje foarte bune la jocul intelectual, au cunoscut multe informaţii despre Uniunea Europeană.

Urmează ca astfel de evenimente să fie organizate şi în alte trei instituţii de învăţămînt. Campania naţională „EUROPA PENTRU TINE", cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, este desfăşurată în cadrul proiectului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de către FHI 360 şi finanţat de USAID.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

tineret , UE , moldovenii , studenţi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
617 locuitori

Teleşeuca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teleşeuca și Teleşeuca Nouă. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Dondușeni și la 203 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 617 oameni. Satul Teleșeuca a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.