04 septembrie 2014, 15:03 Realitatea moldovenească views 8122
Moldova a urcat şapte poziţii în topul mondial al competitivităţii
Foto: tv7.md
04 septembrie 2014, 15:03 Realitatea moldovenească views 8122

Moldova a urcat şapte poziţii în topul mondial al competitivităţii

Moldova a urcat şapte poziţii în topul competitivităţii globale, elaborat de Forumul Economic Mondial, pînă pe locul 82 dintr-un total de 144 de economii analizate, în acord cu Raportul Competitivităţii Globale 2014-2015, lansat în data de 2 septembrie.

Este pentru prima oară din ultimii patru ani, cînd Moldova îşi îmbunătăţeşte scorul pînă la 4 puncte din 7, după ce trei ani la rînd acesta s-a menţinut la nivelul de 3,9.

Economia moldovenească este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 76 şi 59. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum Azerbaidjan (38), Kazahstan (50), Federaţia Rusă (53), Georgia (69) şi depăşeşte Armenia (85), care a coborît în topul competitivităţii comparativ cu anul trecut.

Republica Moldova revine pe creştere, după ce în anul trecut a coborît două poziţii în topul celor mai competitive ţări din lume. În anul 2013, cînd în clasament au fost incluse 148 de state, economia moldovenească a fost plasată pe locul 89.

Cel mai slab punctaj, 2,94 de puncte, şi cea mai proastă poziţie, respectiv, 129, Republica Moldova l-a obţinut la capitolul „inovaţii", deşi şi-a îmbunătăţit performanţele faţă de anul trecut cînd a ocupat locul 138. Dezvoltarea pieţei financiare, instituţiile şi eficienţa pieţei bunurilor sunt alte două domenii la care Moldova a primit note joase. Punctaje mai bune le-a obţinut la capitolul pregătirea tehnologică (locul 51) şi mediul macroeconomic (56), domenii în care, potrivit autorilor raportului, lucrurile au evoluat în bine.

La fel ca şi în anii precedenţi, cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii şi antreprenorii sunt corupţia, instabilitatea politică şi birocraţia, se arată în raport.

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv, urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda şi Germania.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

top , Moldova , concurenţa , economie , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1442
Populația:
956 locuitori

Horjeşti este un sat din cadrul comunei Cărpineni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Horjești a fost menționat documentar în anul 1442.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.