30 august 2014, 10:15 Realitatea moldovenească views 8512
În stînga Nistrului au fost create nouă sectoare de supraveghere de vecinătate
Foto: noi.md
30 august 2014, 10:15 Realitatea moldovenească views 8512

În stînga Nistrului au fost create nouă sectoare de supraveghere de vecinătate

La iniţiativa locuitorilor şi a poliţiei, în stînga rîului Nistrului au fost create nouă sectoare de supraveghere de vecinătate (SdV). Asociaţia Eco-Răzeni, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), au semnat marţi acordurile de colaborare care stabilesc crearea celor nouă SdV în patru localităţi din raionul Dubăsari – Coşniţa, Pohrebea, Pîrîta şi Doroţcaia.

Coordonatorul Programului de SdV, Ion Braga, a relatat agenției "Infotag" că la evenimentul de semnare a acordurilor au participat primarii celor patru localităţi din stînga Nistrului, poliţiştii de sector, vecinii, precum şi reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei.

"În urma implementării acestui program nu urmărim scopul ca vecinii să-şi schimbe modul de viaţă, ci pur şi simplu să reacţioneze atunci vor vedea ceva suspect în ograda vecinului şi să anunţe vecinul sau poliţia. Poate fi vorba de o tentativă de furt, incendiu sau alte situaţii care trebuiesc semnalate. În acest scop, fiecare vecin din cele nouă sectoare a primit o listă cu telefoanele vecinilor şi a poliţiei la care vor putea telefona în caz de urgenţă, precum şi o broşură în care sînt indicaţi paşii pe care trebuie să-i întreprindă atunci cînd observă ceva suspect în ograda vecinului", a spus coordonatorul Programului. Potrivit lui, proiecte similare au fost implementate în Estonia, unde şi-au demonstrat pe deplin eficienţa.

"În rezultat a scăzut rata criminalităţii, este asigurată ordinea publică, iar cetăţenii îşi pot proteja mai eficient proprietatea şi familia", a spus Braga.

El a menţionat că în prezent, în Moldova sînt create 69 de SdV în 19 localităţi din şapte raioane ale ţării, un sector cuprinzînd între 3 şi 25 de case. Costurile pentru implementarea Programului sînt de circa 50 de mii de euro pentru anul 2014, surse oferite de către Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei.

Programul de SdV funcţionează al doilea an consecutiv în Moldova, însă în stînga Nistrului este implementat în premieră. Acesta este realizat în colaborare cu organizaţia "Neighbourhood Watch" din Estonia şi Inspectoratul General al Poliţiei.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

securitate , Nistru , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1837
Populația:
2090 locuitori

Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.