07 august 2014, 15:46 Realitatea moldovenească views 12458
În Moldova apa din fîntîni devine periculoasă pentru sănătate
07 august 2014, 15:46 Realitatea moldovenească views 12458

În Moldova apa din fîntîni devine periculoasă pentru sănătate

Aproape 90 la sută dintre fîntînile din Moldova au apă cu o concentraţie de nitraţi mai mare decît cea maximă admisibilă, informează un studiu al Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP).

Lilia Carp, medic-igienist la CNSP a specificat pentru agenţie că situaţia este o urmare a faptului că unii oameni gestionează incorect deşeurile menajere, dar şi o consecinţă a utilizării iraţionale a pesticidelor.

Potrivit ei, fîntînile trebuie să fie îngrădite. Fiecare trebuie să aibă o zonă de protecţie de 50 de metri. Totodată, fîntînile trebuie să fie curăţate şi
dezinfectate cu clor o dată la şase luni.

Medicii susţin că după fierbere apa contaminată cu nitraţi este mai periculoasă pentru sănătate. "Odată cu fierberea se distrug bacteriile din apă, dar concentraţia de nitraţi creşte de două-trei ori în comparaţie cu apa crudă. Persoanele care utilizează apă din fîntîni, atît crudă, cît şi fiartă, riscă să facă intoxicaţie cu nitraţi. Din acest motiv se recomandă ca înainte de a fi consumată apa din fîntîni să fie filtrată", a subliniat medicul-igienist de la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Fîntîni care au apă cu o concentraţie sporită de nitraţi au fost înregistrate în special în raioanele Anenii Noi, Briceni, Edineţ, Drochia, Cimişlia, Ungheni. Concentraţia maximă admisibilă de nitraţi în apă este de 50 mg la litru.

Potrivit datelor CNSP, 36 la sută dintre fîntînile din ţară au apă cu o concentraţie sporită de bacterii, cum ar fi enterococi sau Escherihia coli, care pot provoca boli gastrointestinale.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

apa , Moldova , sanatate , pericol

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
3041 locuitori

Căinarii Vechi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Floriceni și Căinarii Vechi. Localitatea se află la distanța de este 25 km de oraşul Soroca şi la 151 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3041 de oameni Satul Căinarii Vechi a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.