19 iulie 2014, 10:32 Realitatea moldovenească views 9916
În Moldova învăţămîntul va fi obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani
Foto: moldpres.md
19 iulie 2014, 10:32 Realitatea moldovenească views 9916

În Moldova învăţămîntul va fi obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani

Învăţămîntul va fi obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani în R. Moldova. Prevederea va fi aplicată nu mai tîrziu de anul 2018. Acest lucru este stabilit în Codul Educaţiei, care a fost astăzi adoptat de Parlament în lectură finală cu votul a 55 de deputaţi, informează MOLDPRES.

Proiectul vine să înlocuiască Legea învăţămîntului adoptată în anul 1995. Documentul stabileşte că în sistemul educaţional procesul de învăţămînt se desfăşoară în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. Totodată studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituţiile de învăţămînt de orice nivel.

O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că pentru evaluarea rezultatelor obţinute de elevi în clasele primare vor fi utilizaţi descriptori, şi nu note cum este în prezent. Autorii proiectului propun ca posturile de rector, prorector şi decan să poată fi deţinute de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a cîte cinci ani fiecare. În acelaşi timp, în licee vor putea preda doar profesori cu diploma de master, iar la universitate - doar cadre didactice cu diplome de doctor.

În document mai este stabilit că directorii instituţiilor de învăţămînt vor fi aleşi prin concurs şi vor avea mandate limitate de patru ani.

Codul urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării, cu excepţia unor prevederi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

studii , Moldova , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
5934 locuitori

Lozova este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lozova şi Stejăreni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 5934 locuitori. Satul Lozova a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.