14 mai 2014, 10:34 Realitatea moldovenească views 8950
Moldovenii pot perfecta buletinul de identitate electronic
Foto: trm.md
14 mai 2014, 10:34 Realitatea moldovenească views 8950

Moldovenii pot perfecta buletinul de identitate electronic

Din 13 mai, moldovenii pot să depună cereri pentru buletinul de identitate electronic. Iniţiativa a fost lansată la cel mai important eveniment din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor „Moldova ICT Summit".

Documentul conţine datele cu caracter personal, stocate în cipul încorporat, precum şi elemente de securitate.

Buletinul de identitate electronic conţine semnătura digitală și asigură accesul la toate serviciile electronice. „Acest document este integrat cu soluţiile de e-guvernare, platformele MPass şi MSign şi permite întocmirea actelor juridice în format electronic, accesarea informaţiei din sistemele şi resursele informaţionale, procesarea serviciilor electronice publice şi private, efectuarea tranzacţiilor financiare. Pe viitor, acest document va asigura realizarea votului electronic în țara noastră", a spus ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Astfel, deţinătorii buletinului de identitate electronic vor avea acces la datele personale din Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al unităților de transport, la comanda duplicatelor certificatelor de stare civilă; depunerea declaraţiilor fiscale, precum şi verificarea obligaţiunilor fiscale; raportarea despre contribuţiile asigurărilor medicale şi sociale obligatorii de stat; datele din Registrul bunurilor imobile și depunerea cererilor de licenţiere a diferitor genuri de activitate.

Pe parcursul anului 2014, Î.S. CRIS „Registru" va elibera gratuit solicitanţilor de buletin de identitate electronic dispozitivul de citire (reader) - instrument care permite accesul la servicii electronice.

Costul perfectării buletinului de identitate electronic în termen de 30 de zile este de 700 lei. Buletinul electronic este perfectat la solicitare, iar actualul act de identitate rămîne în circulație în paralel.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

servicii , documente , pasaport , tehnologie , Moldova , summit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.