26 martie 2014, 15:05 Realitatea moldovenească views 14886
Paşapoartele de culoare bordo vor avea un cip cu sistem de operare avansat
Foto: ipn.md
26 martie 2014, 15:05 Realitatea moldovenească views 14886

Paşapoartele de culoare bordo vor avea un cip cu sistem de operare avansat

Paşapoartele biometrice de tip nou, de culoare bordo, vor avea un cip cu sistem de operare avansat şi un nivel de securitate sporit, care va reduce considerabil posibilitatea de falsificare a actului – precizează Centrul resurselor informaţionale de Stat „Registru" într-un răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN.

Paşapoartele de culoare bordo vor fi eliberate din toamnă. La perfectarea acestora se vor aplica noi metode de personalizare a informaţiei şi vor fi introduse elemente de securitate adiţionale, bazate pe proprietăţile coloranţilor care se reflectă diferit în lumina zilei, în funcţie de unghi.

Paşapoartele de culoare albastră, inclusiv biometrice, vor rămînea valabile pînă la expirarea termenului. La întrebarea de ce a fost nevoie de eliberarea unui nou tip de paşaport biometric, angajaţii „Registru" au comunicat că stocul actelor de culoare albastră s-a epuizat şi a fost necesară achiziţionarea altora noi. Specialiştii întreprinderii analizează tehnologiile în sfera producerii documentelor, care avansează vertiginos, şi acestea au fost aplicate în noul act.

Deţinerea paşaportului biometric asigură trecerea simplificată a controlului de frontieră prin terminalele e-Gate pe principiul „coridorului verde", care permite verificarea paşapoartelor în zona de sosire, cu utilizarea tehnologiilor informaţionale şi simplifică procedura de trecere a controlului de frontieră. Trecerea simplificată a controlului de frontieră se va aplica atît în cazul paşapoartelor biometrice de culoare albastră, cît şi a celor bordo.

Modificarea tarifelor pentru eliberarea paşapoartelor biometrice se va produce numai dacă vor exista factori obiectivi, precum modificarea preţurilor la materialele folosite sau a cheltuielilor pentru remunerarea muncii salariaţilor. Perfectarea unui paşaport biometric în 30 de zile costă actualmente 700 de lei. Cel mai repede paşaportul poate fi obţinut în 3 ore şi costă 2280 de lei.

Începînd de la 1 ianuarie 2011, în Republica Moldova se eliberează în exclusivitate paşapoartele biometrice. Paşaportul biometric are pe coperta din faţă un simbol internaţional, care semnifică cipul din paşaport. Procesorul microelectronic conţine informaţia despre datele biometrice: imaginea facială a titularului, amprentele degetelor. După introducerea informaţiei cu ajutorul unui mecanism special, aceasta este confirmată prin semnătura digitală, astfel fiind garantată integritatea persoanei şi corectitudinea datelor introduse în microprocesor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

pasaport , tehnologie , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
148 locuitori

Baroncea Nouă este un sat din cadrul comunei Baroncea, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 148 de oameni. Satul Baroncea Nouă a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.