18 martie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 7545
R. Moldova va participa la cel mai mare proiect ştiinţific din lume „Orizont 2020”
Foto: newsmoldova.md
18 martie 2014, 09:55 Realitatea moldovenească views 7545

R. Moldova va participa la cel mai mare proiect ştiinţific din lume „Orizont 2020”

Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene „Orizont – 2020”, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei, transmite MOLDPRES.

Preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont – 2020”, academicianul Gheorghe Duca a exprimat mulţumiri Comisiei Europene, în special Directoratului General de Cercetare şi Inovare, care a susţinut iniţiativa de a organiza acest dialog la Chişinău, încurajînd în acest fel Parteneriatul Estic.

„R. Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic, care a deţinut statutul de asociat la programul precedent, Programul Cadru7 (PC7). Un statut similar ni-l propunem şi pentru „Orizont 2020”. Constat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor, care sînt susţinute de echipa Domnului Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, Robert-Jan Smits. Prin asociere la acest Program dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Gheorghe Duca.

Potrivit lui, în cadrul programului precedent, R. Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au cîştigat 53 de proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participanţii din ţara noastră fiind de 70 milioane lei.

La rîndul său, Robert-Jan Smits a afirmat că „Orizont-2020” este cel mai mare proiect ştiinţific din întreaga lume care va acoperi perioada anilor 2014-2020 şi are un buget de 80 miliarde de euro.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele interimar al AŞM Ion Tighineanu a declarat că „participarea la Programul „Orizont 2020” va permite R. Moldova să-şi promoveze excelenţa şi inovarea şi va duce la crearea de noi locuri de muncă. Acest program va contribui la pregătirea calificată a cadrelor, iar mulţi cercetători, implicaţi în diverse proiecte de peste hotare, vor reveni acasă”, a conchis preşedintele interimar al AŞM.

La evenimentul de lansare a programului „Orizont 2020” au participat peste 30 de reprezentanţi ai comunităţilor ştiinţifice şi educaţionale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi peste 150 din Republica Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

proiect , Moldova , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
2709 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Antoneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 2709 oameni. Satul Antoneşti a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.