26 decembrie 2013, 14:48 Realitatea moldovenească views 10185
26 decembrie 2013, 14:48 Realitatea moldovenească views 10185

O nouă sărbătoare profesională în Moldova – Ziua Diplomatului


Foto: trm.md

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi, 26 decembrie, instituirea sărbătorii profesionale Ziua Diplomatului, care se va marca anual, pe 17 ianuarie.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a propus declararea datei de 17 ianuarie - Ziua Diplomatului, pentru că la această dată, în anul 1992, a fost depusă cererea de aderare a Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare și afirmare a Republicii Moldova ca subiect de drept internațional și, în consecință, a condus la intensificarea activității diplomatice.

Prima etapă de instituire a unui serviciu diplomatic a fost inițiată prin adoptarea Legii cu privire la Guvern, la 31 mai 1990. Ulterior, la 22 iunie 1990, prin Hotărîrea Parlamentului nr. 141 cu privire la desființarea ministerelor și comitetelor de stat ale RSSM, au fost desființate entitățile vechi. Primul regulament al Ministerului Afacerilor Externe a fost adoptat de Guvern la 3 august 1990.

Potrivit ministrului de Externe, Natalia Gherman, instituirea Zilei Diplomatului va contribui la sporirea vizibilității pe plan intern a eforturilor diplomației moldovenești, stimulîndu-i pe diplomații cu experiență la desfășurarea în continuare a unei activități eficiente și va crea, totodată, premiza pentru tînăra generație de a-și direcționa studiile în domeniul relațiilor internaționale.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Moldova , MAEIE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2601 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverdiac, Slobozia-Recea și Recea. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2601 oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.