Mergi spre compartimentul: Copiilor
14 iunie 2016, 16:35 Copiilor views 6878
Căpriana: Cea de-a VII-ea Întrunire Militar-patriotică a Copiilor (Foto)
14 iunie 2016, 16:35 Copiilor views 6878

Căpriana: Cea de-a VII-ea Întrunire Militar-patriotică a Copiilor (Foto)

Pe 11 și 12 iunie, în satul Căpriana, raionul Ștrășeni s-a desfășurat cea de-a VII-ea Întrunire Militar-patriotică a Tinerilor Turiști "Să fim destoinici", dedicată, celei de-a 71-a Aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Evenimentul a fost organizat de Clubul de Alpinism "Travers", Proiectul Memorial-militar "Șag k Pobede", cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură în Republica Moldova. Un număr record de participanți au sosit la întrunire în acest an: mai mult de o sută de copii cu vîrste cuprinse între 5 și 15 ani. La concurs au participat 24 de echipe. Ele au concurat la asemenea probe, precum: trecerea obstacolelor contra cronometru, trasul cu pușca, facerea nodurilor, aruncarea mingii și grenadei în țintă. O etapă separată a competiției a constituit-o jocul − pionerbol. Tinerii turiști au luat parte la concursul pentru cea mai bună emblemă și deviză.

Din numele Centrului Rus de Știință și Cultură participanții și părinții lor au fost salutați de Serghei Scvorțov. El le-a dorit copiilor să-și petreacă frumos timpul, să-și încerce puterile la întrecerile sportive și să-și amintească întotdeauna de acel eveniment, căruia îi este dedicat, în mod tradițional, această întrunire: despre Victoria poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Despre lupta împotriva cotropitorilor, front, atacuri și răni, le-a povestit copiilor veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, locotenentul de infanterie Anton Nicolenco. Copiii l-au ascultat pe participantul la Marele Război pentru Apărarea Patriei cu sufletul la gură, uneori punînd întrebări deloc copilărești: cum au reușit să supraviețuiască, cum își înfruntau frica, ce i-a ajutat să învingă în acest război groaznic.

În încheiere, veteranul le-a dorit participanților, să facă cît mai mult sport, să fie sănătoși și puternici. Urmîndu-i îndemnul tinerii turiști toată ziua, uitînd de oboseală, au sărit, s-au tîrît, s-au cățărat. Nu a trecut evenimentul fără vînătăi și leziuni, care, însă nu le-au putut umbri nimănui buna dispoziție. Seara echipele și-au demonstrat abilitățile creative: au declamat poezii și au cîntat cîntece despre război, inclusiv, compuse de ei. Seara, la deschiderea solemnă a Programului Militar-patriotic, conducătorul Clubului Istorico-patriotic, Alexei Petrovici, i-a invitat pe copii și părinții lor să participe și la evenimentele viitoare, în scopul perpetuării memoriei eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

În atenția publicului au fost prezentate materiale video despre acțiunile patriotice ale Proiectului Militar-memorial "Șag k pobede" din anii trecuți, precum și și filmul artistic "Edinicika", în regia lui Chiril Belevici, lansat către aniversarea a 70 de ani de la Victorie. Istoria salvării de către soldații sovietici a copiilor-orfani polonezi în timpul războiului nu a lăsat pe nimeni indiferent, după film mulți aveau lacrimi în ochi.

La finalul competiției toți participanții au primit diplome și premii din partea organizatorilor, iar echipelor cîștigătoare le-au fost înmînate trofee pentru fiecare categorie de vîrstă. Dar cel mai important cîștig al evenimentului a fost buna dispoziție a participanților, dorința lor sinceră de a fi parte a istoriei familiei sale și țării lor, zîmbetele și rîsetele de neprețuit ale copiilor.

Cuvinte cheie:

copii , patriotism , întrevedere , militari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.