Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 septembrie 2013, 10:12 Diaspora moldovenească views 13325
02 septembrie 2013, 10:12 Diaspora moldovenească views 13325

Dumitru Vicol, moldoveanul care vrea să poată schimba ceva în ţară


Foto: trm.md

Fiecare dintre noi, care a studiat şi are o carieră peste hotare, ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Revenind acasă, ar putea implementa cunoştinţele şi inovaţiile din afară pentru a aduce o valoare adăugată economiei, societăţii. De această părere este tînărul Dumitru Vicol, stabilit de trei ani în Franţa. În această perioadă a reuşit să obţină diploma de masterat a Şcolii de Economie din Paris şi să devină membru al echipei „Lyxor Asset Management”, parte a băncii de investiţii Societe Generale CIB. Dorul de casă l-a determinat să lanseze, acum cîţiva ani, Asociaţia studenţilor moldoveni din Franţa „Jeunes Moldaves”.

Multimedia: Cît de mult s-a schimbat Republica Moldova în cei 22 de ani de independenţă?

Dumitru Vicol: Am putea echivala acești 22 de ani de independență cu primii 22 de ani ai unui om. A fost o perioadă tumultoasă cu multe schimbări de direcție și episoade de maturizare a societății. Alte state „s-au maturizat” mai rapid, schițîndu-și un plan de acțiuni pe termen lung la o vîrstă mai fragedă, la fel ca un elev de 10 ani care știa că la 25 de ani dorește să absolvească o facultate de prestigiu și la 30 să devină manager de companie. Cazul Republicii Moldova este, însă, puțin diferit. După părerea mea, Moldova a început să gîndească ca un „adult” abia acum vreo cinci ani. Însă, aceasta nu este un impediment în calea dezvoltării, pentru că Moldova a învățat multe în perioada „adolescenței” și sunt ferm convins că generația actuală de tineri sunt mai pragmatici și mai ambițioși. Viitorul nostru de succes e abia la început, acești tineri vor schimba multe. 

Multimedia: Ce ai reuşit să realizezi de cînd ai plecat din ţară?

Dumitru Vicol: Cel mai prețios lucru pe care l-am realizat este că mi-am găsit motivația pentru a lupta. Fiind acasă, mereu eram constrîns de ideea că unele lucruri sunt imposibile, că e nevoie de relații, de noroc etc. Aici am realizat că totul e posibil dacă muncești și lupți. Toți au șanse egale să ajungă acolo unde își doresc. Ambiția și puterea de muncă a tinerilor basarabeni este nemărginită. Sunt o mulțime de exemple de succes unde ai noștri dețin posturi-cheie în corporații. La modul concret, am reușit să absolvesc masterul la o școală de prestigiu și să-mi încep cariera într-o bancă de investiții.

Multimedia: Cum apreciezi realizările semenilor tăi, rămaşi în Moldova?

Dumitru Vicol: Este dificil să dau apreciere realizărilor celor rămași în Moldova, pentru că mediile și societățile sunt diferite. Apreciez mult tinerii care au reușit să se manifeste în Republica Moldova. Avem tineri antreprenori, politicieni, artiști, academicieni, această categorie de tineri ambițioşi demonstrează că și ACASĂ poţi avansa și crea lucruri frumoase. Apreciez curajul și persistența lor. Din păcate, mulţi dintre cei rămași acasă sunt mai pesimiști și stau cu gîndul doar să plece din țară. Ei uită că peste hotare nimeni nu ne așteaptă și competiția e și mai acerbă. Doar cel mai competitiv rămîne în cursă, alții fiind eliminați.

Multimedia: Cît de des vizitezi Republica Moldova şi cum menţii legătura cu patria?

Dumitru Vicol: Republica Moldova îmi rămîne a fi ACASĂ și vin în vizită cît de des posibil. E adevărat că în ultimul timp revin acasă mai mult fiind invitat la nunți, ceea ce e foarte vesel. E atît de bine să-ți revezi prietenii în ambianțe călduroase. Legătura cu patria o mențin prin prisma proiectelor în care sînt implicat. În Franța am fondat împreună cu Dumitru Bocancea Asociația studenților moldoveni „Jeunes Moldaves”. Derulînd proiecte pentru studenți, am reușit să mențin legătura cu structurile de stat din Republica Moldova și să fiu mereu în contact cu societatea moldovenească.

Multimedia: Care este locul Moldovei în planurile tale de viitor?

Dumitru Vicol: Plănuiesc să mă întorc în Moldova. Nu știu exact cînd, dar ăsta e visul meu. Consider că fiecare dintre noi, care a studiat și are o carieră peste hotare, ar putea contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Revenind acasă, am putea implementa cunoștințele și inovațiile de peste hotare pentru a aduce o valoare adăugată economiei, societății. Dacă aș reveni acum, valoarea adăugată ar fi cu mult mai mică. Am nevoie de mai multă experiență peste hotare pentru a fi în stare să contribui și să pot schimba ceva în Moldova.

Multimedia: Cum vezi viitorul Moldovei şi al moldovenilor? Ce le-ai ura cu ocazia Zilei Independenţei?

Dumitru Vicol: Eu am o viziune foarte optimistă. Tînăra generație e mai ambițioasă, educată și inovatoare. Sunt sigur că vom reuși împreună să integrăm Moldova în marea familie a Europei și să devenim o țară demnă de respect. Acum mai mulți tineri aleg să-și facă studiile peste hotare, iar aceasta înseamnă că talentul moldovenesc este încă în proces de maturizare. Chiar dacă acești tineri vor rămîne peste hotare, ei vor deveni niște simboluri de promovare și lobbying al Moldovei în lume, ceea ce este benefic pentru imaginea țării. Eu le-aș dori moldovenilor de Ziua Independenței să nu uite de unde vin și să păstreze mereu în inimă istoria și tradițiile străbunilor noștri. La mulți ani, Moldova!

 

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , Franta , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
719 locuitori

Ulmu este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ulmu, Lîsaia Gora și Ulmul Mic. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmu alcătuia 719 oameni în anul 2012. Satul Ulmu a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.