Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 iulie 2013, 11:13 Diaspora moldovenească views 14035
23 iulie 2013, 11:13 Diaspora moldovenească views 14035

O moldoveancă "ostatica" războiului din Siria


Foto: prime.md

Cinci mii de oameni mor în fiecare lună, iar alţi şase mii fug din ţară. Se întîmplă în Siria, unde conflictele armate au semănat de mai bine de doi ani haos şi durere. Cine apucă, se refugiază în ţările vecine, cine nu – rămîne ostaticul unui război străin.

I se întîmplă şi moldovencei Iulia Zayd, care încearcă din răsputeri să ajungă cu cei trei copii ai săi în Moldova. Din cauza că nu are toate actele necesare, dar şi a tradiţiilor arabe, rămînînd văduvă acum o lună, stă închisă în locuinţă, cu mîncare şi apă la limită, fără curent electric şi legături telefonice. Părinţii femeii sînt disperaţi şi încearcă prin toate căile posibile să o aducă în ţară, dar deocamdată fără succes.

S-ar părea că războiul din Siria e departe de Orhei, unde locuiesc soţii Verstivschi, dar tragedia şi ororile de acolo le trăiesc de parcă ar fi la cîţiva metri. Urmăresc zilnic ştirile din zona de conflict şi fiecare reportaj nu trece fără lacrimi. Ei ştiu că unde se împuscă şi se omoară oameni, este şi fiica lor Iulia, cu cei trei copii ai săi.

Istoria Iuliei a început acum 12 ani, cînd l-a cunoscut pe soţul său, pe atunci student la medicină. După ce se născuse primul băiat, au decis să se mute în Siria. Acolo, după Lev în tînăra familie au mai apărut o fetiţă şi un băiat. Cel mai mic, Ali, are numai doi ani, iar bunicii nu l-au văzut decît în poze şi pe Internet. Recent, soţul Iuliei a decedat, iar de una singură, cu trei copii şi într-o ţară străină nu are cum să se descurce. Mai ales, că e vorba de o ţară aflată de ani de zile în război. În plus, femeia nu poate perfecta actele ultimului copil, întrucît instituţiile de stat din Siria, în mare parte, sunt închise. Ali nu are nici măcar cetăţenia Moldovei, ca fratele şi sora sa mai mare.

Anterior, Ministerul de Externe anunţa că cetăţenii moldoveni, aflaţi în dificultate în Siria, se pot adresa misiunii noastre diplomatice de la Ankara sau Istanbul, or organismelor internaţionale umanitare, aflate la Damask. Părinţii Iuliei spun că ea ar merge spre graniţa turcă, dar nu poate fără acte în cazul celui mai mic copil şi din considerente de securitate. Are de parcurs 1000 de kilometri printre gloanţe. Singura speranţă este la autorităţi, dar şi la Dumnezeu. Îşi doresc nepoţii acasă, în siguranţă, ca pe vremuri cînd veneau în vacanţă.

Săptămîna aceasta, un comisar al Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat că războiul din Siria a provocat cea mai gravă criză a refugiaţilor de la genocidul din Rwanda. În ultimii doi ani,în conflict au murit circa 100 de mii de oameni, date contestate de autorităţile siriene. Cert este că în jur de 6000 de oameni fug în fiecare lună din ţară. Responsabilul ONU pe probleme umanitare, Valerie Amos, a chemat comunitatea internaţională să organizeze operaţiuni pentru transportarea ajutoarelor umanitare în Siria.

 

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

război , Siria , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
385 locuitori

Molochișul Mic este un sat din cadrul comunei Vadul Turcului din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mic alcătuia 385 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mic a fost menționat documentar în anul 1729.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.