Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 decembrie 2013, 15:49 Diaspora moldovenească views 9791
23 decembrie 2013, 15:49 Diaspora moldovenească views 9791

Londra - capitala unei lumi multietnice. Britanicii albi sînt în minoritate

Apariţia printre ostaşii gărzii scoţiene, care păzesc Palatul Buckingham, a unui sikh bărbos cu turban spune multe, scrie Fabio Cavalera în ziarul Corriere della Sera.

" Zhatenderpal Bhullar de 25 de ani, sikh, va intra în istoria Regatului Unit şi monarhiei, el a devenit soldat al regimentului de gardă scoţian, una dintre unităţile de elită ale Majestăţii Sale. Cine s-ar fi aşteptat ca în faţa palatului regal să apară un ostaş cu turban pe cap în loc de tradiţionala cuşmă din blană de urs. Pe de altă parte, care este sensul ca într-o societate multi-etnică să nu se permită să poarte turban şi să fie impus să radă  barba şi părul, aşa cum o cere Statutul? Doar este vorba despre o nouă Marea Britanie: ţara a devenit mai puţin "albă", mai puţin creştină şi mai multi-etnică, mai musulmană, mai atee” , - notează  autorul.

În 2011, "britanicii albi" reprezentau 86% din populaţia ţării, ceea ce este cu 5% mai puţin decît în ​​anul 2001. Indienii sînt cei mai numeroşi, urmaţi  de polonezi si pakistanezi, este în creştere şi comunitatea germană, a relatează publicaţia.

"În capitală "britanicii albi" sînt deja în minoritate, ei reprezintă 45% , iar  10 ani în urmă, erau 59,8% - continuă corespondentul. – Un milion de africani şi a originari din Caraibe, un milion şi jumătate de asiatici, 100 mii de arabi, 405 mii care se identifică drept "rasă mixtă", 1750 mii de alte grupuri etnice, şi 3,7 milioane de "britanici albi". Pe malurile Tamisei trăiesc şi bogaţi, şi săraci. Timpurile se schimbă. Într-una dintre cele mai bogate zone, Kensington Chelsea trăiesc bancheri, oligarhi, specialişti profesionişti: ruşi, chinezi, arabi, indieni şi chiar italieni, aceştia reprezintă 30% din populaţia Londrei".

"În Anglia şi ţara Galilor, se înregistrează un deficit de creştinism - scrie autorul: - acum se consideră creştini 59%, în timp ce 5% (2,7 milioane) sînt musulmani. Creşterea numărului de atei. În prezent sînt 14.1 milioane. Anglia şi ţara Galilor se îndepărtează de Biserica Anglicană şi cea catolică şi acesta este un fapt fără precedent".

Cuvinte cheie:

populatia , Marea Britanie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
534 locuitori

Beloci este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 128 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 534 de oameni. Satul Beloci a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.