Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 septembrie 2012, 09:54 Diaspora moldovenească views 6449
11 septembrie 2012, 09:54 Diaspora moldovenească views 6449

Moldovenii stabiliţi peste hotare vor putea vota prin corespondență

Cetățenii moldoveni cu domiciliul în străinătate vor putea vota în cadrul alegerilor din Republica Moldova prin corespondență. Un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, ce va permite aplicarea noii proceduri, a fost aprobat astăzi de Guvern şi urmează să fie examinat de Parlament.

Proiectul are drept scop să repună în drepturi egale cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare în raport cu cei aflați în țară.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a declarat că numărul foarte mare al doritorilor de a vota în cadrul scrutinelor parlamentare, care au avut loc în Moldova în anii 2009-2012, a scos la iveală problema pregătirii insuficiente a birourilor electorale de peste hotare. “În condițiile existenței unui număr foarte mic de Ambasade și Consulate în țările unde locuiesc comunități importante de cetățeni, introducerea votului prin corespondență va permite participarea la scrutine a tuturor doritorilor”, a explicat Efrim.

Ministrul a subliniat că cetățenii emigranți contribuie la menținerea economiei statului, suma remitențelor de peste hotare ajungînd la 24% din Produsul Intern Brut al țării. În așa mod, potrivit lui Efrim, se vrea „repararea unei nedreptăţi existente actualmente în democrația electorală a Republicii Moldova”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament.
 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , corespondenta , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
150007 locuitori
Logo

Tiraspol este un municipiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 73 km de Chișinău. Conform datelor din 2010 orașul avea o populație de 150007 locuitori. Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.