Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 iunie 2012, 09:21 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3420
03 iunie 2012, 09:21 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3420

CALM a acuzat autorităţile centrale că ar tărăgăna adoptarea unui fond al autorităţilor locale

Congresul Autorităţilor Locale /CALM/ a acuzat astăzi autorităţile centrale că ar tărăgăna adoptarea unui fond al autorităţilor locale, iar "ceea ce se promite nu se traduce şi în fapte reale". În acelaşi timp, reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului promit că vor adopta în curînd Legea privind finanţele publice locale, iar pînă la sfîrşitul anului va găsi şi banii necesari pentru a majora salariile primarilor şi a preşedinţilor de raioane, informează MOLDPRES.

Tatiana Badan, preşedintele CALM, a opinat astăzi, la adunarea generală a Congresului că "actualul sistem de finanţe publice locale este excesiv de centralizat, politizat şi inhibator pentru iniţiativa locală. Declaraţiile de a pune în aplicare un nou sistem de finanţe locale începînd cu anul 2014 sau 2015 sînt lipsite de încredere. Anume în această perioadă vor avea loc alegeri parlamentare şi locale, astfel că puţin probabil să se realizeze o reformă privind finanţele locale", a specificat Badan.

Premierul Vlad Filat a menţionat la adunare că Legea privind finanţele publice locale "este pe ultima sută de metri şi urmează a fi aprobată în curînd". Totodată, şeful Cabinetului de Miniştri a promis că pînă la sfîrşit de an urmează a fi identificate sursele de finanţare pentru majorarea salariilor aleşilor locali şi a funcţionarilor publici.

"Plus la aceasta, vor fi aplicate amendamente la mai multe legi, pentru a elimina blocajele în activitatea administraţiei publice locale", a spus Filat.

La rîndul său, Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, a subliniat că Legislativul va aproba, în iunie sau iulie curent, Strategia de descentralizare, în lectură finală. Potrivit sursei citate, aplicarea documentului va acorda o mai mare autonomie autorităţilor locale.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
931 locuitori

Vatici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vatici, Tabăra și Curchi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 931 de oameni. Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.