Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 iunie 2017, 15:45 Diaspora moldovenească views 9507
Drumurile Moldovei reparate cu ajutorul financiar al migranților moldoveni (Video)
29 iunie 2017, 15:45 Diaspora moldovenească views 9507

Drumurile Moldovei reparate cu ajutorul financiar al migranților moldoveni (Video)

Au luat drumul străinătății pentru o viață mai bună, dar nu au uitat de baștină. Mai mulți moldoveni, aflați în afara țării, au împărțit din cîștigul lor pentru a îmbunătăți viața în localitățile de unde au plecat. Este cazul satelor Gura Galbenă și Cărpineni, care se vor alege cu drumuri noi, datorită banilor trimiși prin intermediul platformei Guvern 24. Proiectele sînt realizate în cadrul campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ", lansată sub egida Programului „Migraţie şi dezvoltare locală".

În satul Gura Galbenei din raionul Cimișlia, doar 10% din drumurile publice sînt cu înveliș rigid. Pe vreme de ploaie sau pe timp de iarnă o parte dintre acestea sînt impracticabile. Iată de ce, ajutorul băștinașilor aflați peste hotare este mai mult decît binevenit.

„Cu 40 de ani în urmă, aici era dezastru. În partea asta de sat era glod pînă în... cu ciubotele copii mergeau la școală. Noi sperăm că dacă s-au apucat de drumul ăsta , se va face un drum normal, să putem duce copii la grădiniță, la școală", spune un locuitor al satului.

Banii alocați de cei plecați peste hotare nu sînt atît de mulți - 7 800 de dolari, însă datorită lor peste un kilometru de drum a fost reparat. Potrivit primarului localității, Victor Stînă, bugetul total al proiectului este de 780 mii lei, dintre care 170 mii de lei este contribuția băștinașilor.

„Am decis să reparăm strada Ștefan cel Mare, fiindcă nu a fost reparată mai bine de trei decenii. Este un proiect foarte important, deoarece pe această stradă își desfășoară activitatea multe magazine, dar cel mai important, aici este gradinița de copii "Lăstăraș". Oamenii au raspuns apelului nostru de a contribui și migranții noștri de peste hotarele satului, care sînt în aproape toate țările Europei, Canada, SUA. M-am bucurat că acele patru mii de euro care au fost donați de către migranții noștri, au fost toți utilizați aici", a declarat primarul localității Gura Galbenă, Victor Stînă.

„Acest proiect este primul proiect al Asociației Băștinașilor din satul Gura galbenei. Este un sat mare, iar apropximativ 2000 dintre cei 7 000 de locuitori, au plecat peste hotare. Acești 2000 de cetățeni ai noștri n-au uitat de sat și acest proiect a reușit să se implice în viața socială a satului chiar și la distanță. Timp de două-trei luni de zile, am colectat circa 3.500 de euro", susține Andrei Bargan, președintele Asociației Băștinașilor din satul Gura Galbenă.

Maria Jentemir, care a fost și ea plecată peste hotare, acum este directoare a grădiniței din sat. Femeia spune că atunci cînd se afla printre străini, nu era această platformă de colectare a banilor, dar le mulțumește oamenilor care au contribuit cu mijloace financiare pentru a da viață localității.

„Zi de zi eu circul pe acest drum, cu toate că nu locuiesc pe această stradă. Au donat și copiii mei, am două fete și sînt peste hotare, ele tot au donat cîte 50 de euro. Sînt mulți locatari care au donat și noi le mulțumim foare mult, căci acest drum este o sursă foarte importantă pentru grădinița noastră, or, atunci cînd era glod, copiii nu puteau ajunge la grădiniță. Eu am fost cu soțul peste hotare, în Israel, și știu ce înseamnă asta că întotdeauna ești cu gîndul la casă și dorești ca satul tău natal să arate frumos", a spus directoarea grădiniței din sat.

Și satul Cărpineni se confruntă cu problema drumurilor. Oamenii au pus mînă de la mînă și au achiziționat un autogreder, care costă 490 de mii de lei. Potrivit primarului satului, autospeciala a fost necesară pentru a repara și a întreține drumurile din localitate. Datorită unității de tehnică specială, care a fost cumpărată, dar și a aportului celor plecați de peste hotare, satul, care este despărțit în două de o pădure, acum va fi reunit printr-un drum nou.

Peste 200 de mii de oameni din 23 de localități vor beneficia de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale și de condiții mai bune de viață, datorită implicării băștinașilor aflați peste hotare. Astfel, peste 700 mii de dolari sînt valorificați de 18 sate și 5 orașe din țară. Peste 200 mii de dolari au fost oferite de autoritățile locale, iar 460 de mii de dolari – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

diaspora , drum , finanţe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
656 locuitori

Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.