Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
20 ianuarie 2017, 15:30 Diaspora moldovenească views 5680
În Rusia a fost lansat un pliant cu instrucțiuni-comicsuri pentru migranți (Video)
20 ianuarie 2017, 15:30 Diaspora moldovenească views 5680

În Rusia a fost lansat un pliant cu instrucțiuni-comicsuri pentru migranți (Video)

Autoritățile de la Moscova au lansat o broșură specială pentru a le ajuta lucrătorilor migranți să se adapteze mai rapid la viața în capitală. Pliantul a fost lansat sub formă de comicsuri. Eroii basmelor populare rusești explică pe înțelesul tuturor acelora care au venit în Rusia ca să lucreze, ce le este permis și ce interzis.

Periferia Moscovei. Cei mai obișnuiți măturători din Uzbekistan, Doner și Tolic, privesc imaginile din broșura pentru lucrătorii migranți. Bogatîrul cu inscripția MAI le cauzează exaltare. "MAI! Ei bine, chiar ieri m-am întîlnit cu ei aici!", spune bărbatul. Iar pe colegul lor din curtea învecinată l-a cointeresat infografica juridică. "Iată, mă uit eu aici, timp de șapte zile este necesar să fie perfectate documentele, cred că această carte este bună", comentează el.

Broșura începe cu salutul "Fiți bineveniți la Moscova". Apoi urmează imediat regulile de conduită pe stradă, principala dintre care e să nu le provoace incomodități și neplăceri celor din jur. Totodată, proaspăt sosiții sînt rugați să nu-și întoarcă privire după femei necunoscute, să nu mănînce în stradă și să nu treacă imediat la "tu" cu noile cunoștințe.

Potrivit elaboratorilor, acest ghid ar trebui să fie o copiuță universală pentru străinul care lucrează în Rusia. Iar instrucțiunile sub formă de comicsuri îl vor ajuta să se adapteze la viață în capitală, fiind ajutați în cazul dat de eroii poveștilor. Astfel, cei trei viteji (bogatîri) sînt întruchiparea polițiștilor, de care nu trebuie să le fie frică, Koschei Nemuritorule angajatorul lipsit de scrupule, iar Vasilisa cea Înțeleaptă și Alba ca Zăpada dau teste de cunoaștere a limbii ruse și povestesc despre normele legale. Și, dintr-un motiv anume le amintesc de propria casă. "E desenată mama?", se întreabă migrantul.

Există și personaje reale. Iuri Dolgoruki e ghidul unei excursii pe la principalele atracții ale capitalei. Și ce să mai ascundem, pentru unii migranți o curte curată este, de asemenea, într-o oarecare măsură un punct de atracție, dacă nu chiar turistică.

- Unde ați fost deja la Moscova?

- La Moscova?

- Atracții turistice ați văzut deja?

- Totul e normal, interesant. Iată aici, în Otradnîi, muncim, străzile sînt normale, curate.

De asemenea, în broșură este specificat detaliat, unde să se adreseze după ajutor și unde pot fi perfectate toate documentele necesare pentru migranți.

"Migrantul se transformă în nelegal nu din rea intenție, ci din cauza necunoașterii legii. De aceea, în acest pliant, am decis să includem toate normele și cerințele legii, pe care statul rus le înaintează migrantului: 100 de pagini ale ghidului în limba rusă, cu cuvinte simple, pe înțeles, cu tablouri și infografică", a povestit reprezentantul Primăriei or. Moscova, Alexandr Kalinin.

Un asemenea ghid cu instrucțiuni pentru migranții este publicat pentru prima dată la Moscova. Pînă cînd tirajul este mic, doar de 50 de mii de exemplare. Era planificat ca distribuirea să fie făcută, în principal, la gări, piețe, șantierele de construcții și diasporelor etnice. În viitorul apropiat editura planifică traducerea în limbile materne ale străinilor, care vin cel mai des în Rusia la muncă, precum și să lanseze o versiunea audio a cărții.

Vera Morozova

Sursa: www.1tv.ru

Cuvinte cheie:

Rusia , carte , diaspora , migratie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1557
Populația:
3171 locuitori

Sărata Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Sărata Nouă, Sărata Veche și Hitreşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3171 de oameni. Satul Sărata Veche a fost menționat documentar în anul 1557.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.