Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 februarie 2016, 16:33 Diaspora moldovenească views 8857
„Mărţishop” în Marea Britanie
24 februarie 2016, 16:33 Diaspora moldovenească views 8857

„Mărţishop” în Marea Britanie

Asociaţia Moldovenilor din Marea Britanie (AMMB), în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, vor organiza pe 6 martie cea de-a doua ediţie a evenimentului „Mărţishop".

Solicitați de TRM.MD, organizatorii au menționat că evenimentul își propune să reunească moldoveni stabiliți cu traiul în Anglia, ce vor avea posibilitatea să sărbătorească venirea primăverii conform tradițiilor de acasă. Participanții la eveniment vor fi întâmpinați cu câte un mărțișor, iar de la târg nu vor lipsi plăcinte și vinul moldovenesc. Oaspeții vor avea parte și de o surpriză muzicală pregătită de Tatiana Miron și DJ Ruslan Graur.

Invitații vor avea ocazia să admire lucrările executate manual de elevii de la Şcoala specială internat pentru copii hipoacuzici satul Hârbovăț, raionul Călărași, iar banii colectați în urma vânzării a 50 de lucrări vor fi donați instituției.

„Motivația AMMB de a organiza astfel de evenimente vine de la moldovenii, care deși au plecat cu ani în urmă din Moldova, nu renunță la simbolurile ce îi leagă de casă. Mărțișorul e o tradiție frumoasă ce anunță nu doar venirea primăverii, dar și renașterea naturii. Prima ediție a „Mărțishopului "a strâns mult mai multă lume decât ne-am așteptat, iar în acest an așteptăm să revedem și mai mulți participanți ce ne-au cunoscut la evenimentele precedente", a declarat Alex Racoviță, președinte al Asociației Moldovenilor în Marea Britanie.

Fiecare eveniment organizat de Asociație are un scop caritabil, ales de către echipa comitetului, la recomandarea membrilor reîntorși în Moldova.

„Solidaritatea moldovenilor de aici ne inspiră, iar dorința de a contribui la un viitor mai frumos pentru Moldova se conturează tot mai mult și crește cu fiecare membru și cu fiecare donație. Din păcate, instituțiile din afara Chișinăului se află mai puțin în vizorul publicului sau al potențialilor sponsori. Ne bucurăm mult că am găsit o cale de a îi susține pe acești copii talentați și extrem de dragi nouă. La moment, 65 elevi frecventează internatul din Hârbovăț și absolut toți s-au implicat în acest proiect ce l-am demarat la începutul lunii februarie", a adăugat Alex Racoviță.

Amintim că AMMB a fost înființată în 2007, iar printre cele mai importante evenimente organizate se numără Charity Football Challenge (CFC), „Colindăm și Donăm" și„ Mărțishop". De asemenea, Asociația este partenerul proiectelor www.stagii.gov.md, „MentorMe" și Gala Studenților.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Martisor , Marea Britanie , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1902
Populația:
5108 locuitori

Iargara este un oraş în raionul Leova, Republica Moldova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul râului Tigheci, oraşul Iargara este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 5108 locuitori. Localitatea Iargara a fost întemeiată în anul 1902, odată cu înfiinţarea staţiei de cale ferată pe traseul Basarabeasca-Prut.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.