Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 noiembrie 2015, 15:16 Diaspora moldovenească views 7300
Moldova, prezentată la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est
10 noiembrie 2015, 15:16 Diaspora moldovenească views 7300

Moldova, prezentată la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est

Asociaţia de Moldoveni „Noroc" din Belgia a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est (Festivale International de l'Est). Cea de-a V-a ediţie a Festivalului a avut loc în oraşul Mons, Belgia, în perioada 6-8 noiembrie. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai diasporelor armeană, georgiană, rusă, ucraineană şi azerbaidjană.

Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, din programul dedicat Republicii Moldova, intitulat „Moldavie en Folie", au făcut parte expoziții de pictură, filme, proiecții de fotografie, precum și dansuri populare, degustare de vinuri și de mâncare tradițională.

Potrivit Auricăi Ușcov, președinta Asociației „Noroc", scopul participării la eveniment a fost de a transmite un mesaj publicului european, prin care să accentueze importanța protejării și a promovării diversității lingvistice și culturale, tradițiilor și obiceiurilor Moldovei în Europa, păstrarea legăturilor social-culturale cu Belgia și Moldova, consolidarea asociațiilor și comunităților diasporei.

Participarea Asociației „Noroc" la Festival a fost posibilă datorită suportului oferit de Guvernul Republicii Moldova, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Bruxelles (ICR Bruxelles).

La Festival au fost proiectate filmele documentare „Te iubesc, Ion și Doina", dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici și „Iubirile lui Mihai Volontir", primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir.

De asemenea, operele a șase pictori au fost expuse în cadrul unei expoziții curate de Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei. La eveniment au evoluat un grup de dansatori de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Festival , Belgia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.