Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iunie 2015, 17:20 Diaspora moldovenească views 12747
09 iunie 2015, 17:20 Diaspora moldovenească views 12747

Mesajul diasporei: Noi tratăm cu atenție cultura şi limba moldovenească



"Anul trecut a fost unul cu o semnificaţie aparte pentru fiecare moldovean, indiferent de locul său de trai. 655 ani ai statalităţii moldovenești a constituit încă un motiv, în plus, de a reflecta asupra faptului cîte etape dificile a trebuit să depășească poporul nostru în calea sa pînă la independența de astăzi. Pe mine ca pe reprezentant al Societăţii Naţional-culturale Moldoveneşti din Belgorod-Dnestrovsk mă copleşeşte sentimentul de mîndrie pentru poporul meu.

Societatea noastră a fost înfiinţată în anul 1998 şi reuneşte astăzi societăţile național-culturale din Kiev, Crimeea, Dnepropetrovsk, Viniţa, Doneţk, Cernăuți și alte regiuni, precum și toate raioanele regiunii Odesa, unde locuiesc compact moldovenii. Conducător neschimbat al Societăţii rămîne Anatol Fetescu.

Noi nu facem politică. Ne păstrăm identitatea moldovenească. Societatea noastră funcţionează în bază de voluntariat, cu sprijinul autorităților locale, rezolvă problemele păstrării culturii etniei moldoveneşti. Mai întîi de toate, este vorba de păstrarea școlilor cu predare în limba moldovenească, păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, ca bază a moralităţii şi spiritualităţii oricărui popor. Acum în Ucraina locuiesc aproximativ 250 de mii de moldoveni. Conform datelor neoficiale însă circa 500 mii. Sînt oameni harnici, care respectă legea, majoritatea dintre ei locuiesc aici de secole. Generația mai tînără a rămas pe teritoriul Ucrainei după ce şi-a satisfăcut serviciul militar, în urma studiilor universitare. Eu, spre exemplu, provin din raionul Edineț, după ce am studiat la Facultatea de Medicina am fost trimis să lucrez în orașul Belgorod-Dnestrovsk, regiunea Odesa, astfel toată viaţa lucrez medic traumatolog. Printre moldovenii din Ucraina sînt oameni celebri: cîntăreaţa Sofia Rotaru, interpretul Ivo Bobul; familia pictorilor Cibotaru din Sevastopol, profesorul Emerit al Ucrainei Vera Chesia, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei Nicolae Maimescul; conducătorul Colectivului de Cîntece și Dansuri Populare "Veselka" din regiunea Odesa, Mihail Nichirui;omul politic şi de stat, deputat al Ucrainei Anatol Chinah. Păstrăm cu sfinţenie bogăția spirituală moldovenească, străduindu-ne să multiplicăm moștenirea lăsată în Ucraina de asemenea personalități celebre, originare din Moldova precum: Petru Movilă – figură politică și religioasă a sec. XVII; arhimandritul Lavrei Pechersk de la Kiev; hatmanul Daniil Apostol; mitropolitul Bănulescu; distinsul medic Sandul-Sturza; diplomatul, scriitorul și filozoful Alexandru Sturza. Noi poziționăm pozitiv poporul moldovenesc și Republica Moldova în Ucraina. Avem școli cu predare în limba moldovenească, școli mixte cu clase paralele, în care procesul educațional se desfășoară în două – trei limbi, limba moldovenească, fiind studiată ca disciplină sau facultativ.

În Ucraina, aproximativ 7.000 de copii studiază limba lor maternă – moldovenească. Funcţionează aproximativ o sută de biblioteci cu fondul preponderent în limba moldovenească. Mai mult de 50 de Case de Cultură se bazează pe cultura Moldovei, săptăpmînal apare ziarul "Luceafărul" în limba moldovenească.

La Televiziunea Regională de Stat din Odessa este difuzată zilnic emisiunea "Plaiul Natal" în limba moldovenească. Anual, în scopul păstrării și dezvoltării culturii moldoveneşti, sînt desfăşurate festivalurile folclorice: "Marţişor", "Florile Dalbe", "Struguşor"; Zilele Culturii Republicii Moldova, Festivalul "Limba Noastră", campionate la Lupta Naţională "Trînta". De menţionat că în toate iniţiativele noastre primim suficient sprijin din partea administrației locale, precum și, în unele cazuri, de la conducerea de vîrf a Ucrainei.

Conform vechiului obicei moldovenesc: omul pe parcursul vieţii sale trebuie să educe un fiu, să construiască o casă, să sădească un copac și să sape o fîntînă. Societatea Culturală Belgorod-Dnestrovsk „Izvorul" cîţiva ani consecutiv deja desfăşoară campania cu termen îndelungat "Apa curată a Basarabiei".

Noi căutăm fîntîni abandonate, le curățăm și le amenajăm. Anul trecut, am găsit trei fîntîni lîngă satul Krutoiarovka, în apropiere de granița cu Republica Moldova. Dar s-a dovedit că nu ne putem isprăvi pe cont propriu, era nevoie de tehnică, bani, specialişti. A răspuns rugăminţii noastre unul dintre deputații poporului din Ucraina, care ne-a ajutat să îndeplinim toate lucrările necesare. Acum, orice călător poate bea aici apă curată, relaxîndu-se la umbra copacilor. Nouă ne place cultura și limba moldovenească şi avem o atitudine plină de grijă faţă de acestea. De aceea, ne este foarte dureros și trist să vedem că în Moldova sînt asemenea politici, care ignoră tot ce este legat de identitatea moldovenească, în același timp, preamărind valorile românești. Uneori se creează impresia că aici, în Ucraina, această diferența existentă dintre români și moldoveni este tratată cu mult mai conştient.

Moldovenii din Ucraina cunosc bine istoria statului moldovenesc, care a împlinit 655 ani vechime, iar noi vom face totul pentru a păstra limba moldovenească, cultura și identitatea moldovenească, cu sprijinul poporului înfrăţit ucrainean".

S. Bodarev, președintele Societăţii Naţional-culturale Moldoveneşti "Izvorul" din Belgorod-Dnestrovsk

Cuvinte cheie:

Ucraina , moldovenii , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
959 locuitori

Redi-Cereşnovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Redi-Cereşnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Redi-Cereşnovăţ a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.