Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 mai 2015, 16:45 Diaspora moldovenească views 14103
Moldoveanul care predă matematica studenților din Chicago
01 mai 2015, 16:45 Diaspora moldovenească views 14103

Moldoveanul care predă matematica studenților din Chicago

Orașul Chicago va fi gazda, pe 2 mai, a celei de-a doua ediții a Convenției Moldo-Americane, evenimentul anual care adună cele mai active și inovatoare persoane din comunitățile de cetățeni moldoveni din Nordul Americii.

Printre acestea este și Igor Cialenco, profesor de Matematică Aplicată la Institutul Tehnic din Illinois (Illinois Institute of Technology) din Chicago, care va modera penelul "Educație și Știință" în cadrul Convenției.

Igor Cialenco desfășoară activități de cercetare în domeniul Analizei Stochastice. Lucrările sale au fost publicate în mai multe reviste prestigioase de cercetare, a realizat numeroase prezentări în întreaga lume. Este membrul echipei editoriale a mai multor reviste științifice internaționale și activează în calitate de Co-Director al programului de masterat în Finanțe Matematice la Institutul Tehnic din Illinois.

Urmăriți, în cadrul interviului de mai jos, realizat de Moldova.ORG, mai multe detalii despre cariera sa academică, dar și despre Convenția Moldo-Americană.

Domnule Cialenco, ați activat în calitate de profesor la USM, când și în ce circumstanțe ați plecat în SUA?

Într-adevăr, după ce am absolvit facultatea de Matematică și Informatică de la Universitatea de Stat din Moldova, am activat în calitate de profesor la catedra de Analiză Matematică și Ecuații Diferențiale. În 2002 am plecat în Statele Unite, la Universitatea Californiei de Sud (University of Southern California), iar în 2007 m-am transferat la Institutul Tehnic din Illinois (Illinois Institute of Technology).

Când v-ați descoperit pasiunea pentru matematică? Se află un dascal/o persoană care v-a inspirat?

Fiind elev în Școala Medie, matematica a fost unul dintre obiectele pe care le însușeam cel mai bine și mai usor. Așa a apărut și pasiunea mea pentru matematică, credeam că va fi ceva temporar, dar iată că s-a adeverit să fie de lungă durată. Ar fi imposibil și incorect să indic doar o persoană care a stat în spatele acestei pasiuni. Pe parcursul fiecărei perioade în cariera mea am avut marele noroc să fiu alături de oameni excepționali, fără de care multe lucruri nu erau să se întâmple – de la prima profesoară, profesorul de matematică din școală, apoi profesorii devotați de la facultate, conducătorii științifici, colaboratorii științifici și, nu în ultimul rând, doctoranzii talentați.

Cum e să fii profesor într-o universitate din SUA? Cum sunt studenții dvs?

Desigur că sistemele de învățămant superior din SUA și din Moldova sunt foarte diferite, iar pentru a activa în calitate de profesor în unul dintre ele, este necesar să faci anumite ajustări. Aceste ajustări nu sunt esențiale, până la urmă, și nu contează unde ești profesor, în SUA, Moldova, la universitate sau liceu. Prin definiție, toți studenții care iau cursurile mele (sau au luat vreodată) sunt buni și este datoria mea ca la sfârșitul semestrului să reușesc ca fiecare student să obțină maximum posibil de cunoștințe.

Care sunt neajunsurile sistemului educațional din Republica Moldova, în opinia dvs? Ce am putea împrumuta de la SUA, în materie de educație?

Mi si pare clar că nu există un sistem educațional perfect. Problema este determinarea celor mai importante și relevante schimbări necesare de efectuat pentru a obține un sistem mai eficient și adaptat la realitatea mondială curentă. Desigur, orice reformă trebuie privită într-un context mai larg, ținând cont de posibilități, capacități, eficiență, durabilitate, relevanță, etc. Pe 2 Mai va avea loc Convenția Moldo-Americană, ediția a doua, iar eu, ca moderator al panelului Educație și Știință, împreună cu membrii panelului o să încercăm să identificăm anumite mecanisme, care ar putea să contribuie într-un mod pozitiv la reformele din sistemul educațional din Republica Moldova, în particular prin intermediul comunității cetățenilor moldoveni din America de Nord.

Urmăriți noutățile din Republica Moldova, în special reformele începute anii precedenți de Ministerul Educației? Suntem pe „calea cea dreaptă"?

Încerc să fiu la curent cu evenimentele din țară, în particular cu cele legate de știință și educație. Informațiile pe care le dețin, obținute, în bună parte doar prin intermediul mass-media, sunt limitate, dar, se pare că, într-adevăr reformele pornite de Ministerul Educației sunt primii pași inevitabili și necesari în direcția bună.

Cum putem transforma matematica dintr-o disciplină plictisitoare și complicată pentru majoritatea elevilor moldoveni într-una atractivă?

Dacă dăm la o parte "elevii moldoveni", obținem un clișeu universal despre matematică. Plictiseala, în esență, este o chestie foarte relativă. Important este de a înțelege și de a cultiva elevilor ideea că matematica nu se reduce la adunarea și înmulțirea numerelor sau calcularea mecanică a derivatelor sau integralelor. Matematica este o știință exactă și, în același timp, foarte aplicativă. Dacă găsești frumosul în exactitatea logică sau în frumusețea aplicațiilor ei sau în ambele, sunt sigur că ea, matematica, nu va mai fi privită ca plictisitoare.

Sunteți unul dintre moderatorii Convenției moldo-americane care va avea loc în mai la Chicago, despre care ați vorbit și mai sus. Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Ținând cont de procentul semnificativ de cetățeni din Republica Moldova aflați cu traiul peste hotare, potențialul diasporei moldovenești, după părerea mea, are capacități care ar fi greșit să le ignori. Este important de determinat acele forme și metode de auto-organizare a diasporei, care vor avea un impact positiv pentru dezvoltarea bunăstării celor din țară, precum și a diasporei în sine.

Convenția Moldo-Americană este un forum care ar putea realiza această agendă. Sper ca dorința participanților Convenției de a face un lucru bun care depășește interesele personale va duce eventual la materializarea ideilor discutate în cadrul acestei Convenții.

Cărui public se adresează evenimentul?

Evenimentul este adresat publicului larg, dar primordial diasporei moldovenești din SUA și Canada. La rândul său, scopul larg al acestei întruniri, în a doua ediție, este de a consolida moldovenii din America de Nord, de a determina strategii ce vor îmbunătăți viata moldovenilor din diasporă, precum și a celor din țară și, cel mai important, de a găsi metode realistice de a implimenta aceste strategii.

Care sunt subiectele pe care le veți atinge în cadrul prezentării dvs?

Voi fi moderator la panelul Educație și Știință. În cadrul acestui panel vom discuta și ne vom expune părerile pe urmatoarele direcții:

– Identificarea dificultăților și necesităților diasporei moldovenești la capitolul educație și știință, precum și mecanismele eficiente de eliminare a acestor dificultăți. În particular, unul din accente este pus pe consolidarea diasporei și îmbunătățirea comunicării în cadrul ei;

– determinarea câtorva direcții primordiale referitoare la sistemul de învățământ din Republica Moldova, la care diaspora din America de Nord ar fi capabilă să contribuie în mod direct și eficient;

– găsirea unor metode de dezvoltare în continuare a relațiilor bilaterale dintre diasporă și cei aflați în țară.

Am reusit să formam un panel diversificat, format din 5 membri experți: Vladimir DRAGALIN, PhD, Vice President, Scientific Fellow, Johnson&Johnson, Philadelphia, PA; Viorica MARIAN, PhD, Professor, Northwestern University, Chicago, IL; Jeanne BATALOVA, PhD, Senior Policy Analyst, Migration Policy Institute, Washington DC; Mircea ENI, Architecture Designer, Chicago, IL.

La panel va participa, de asemenea, cu ajutorul Internetului, și Ministrul Educației, Maia Sandu.

Sperăm ca discuțiile din cadrul acestui panel, cu ajutorul participanților întregii convenții, vor produce propuneri concrete pe marginea acelor direcții principale menționate mai sus și nu ne vom opri doar la analize si propuneri.

Mulțumesc și mult succes!

Stai aproape și urmărește noutățile legate de cea de-a doua ediție a Convenției Moldo-Americane care va avea loc pe 2 mai în Chicago pe site-ul oficial al evenimentului – www.moldovanconvention.us, pagina oficială de Facebook a Convenției: Moldovan-American Convention sau trimițând un email la info@moldovanconvention.us.


Sursa: www.moldova.org

Cuvinte cheie:

Moldova , SUA , profesor , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
172 locuitori

Proscureni este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 172 de locuitori. Satul Proscureni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.