Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
31 octombrie 2013, 11:05 Natura şi turismul views 4577
31 octombrie 2013, 11:05 Natura şi turismul views 4577

În Ziua Naţională de creare a spaţiilor verzi au fost plantaţi puieţi pe o suprafaţă de 54 ha


Foto: moldpres.md

Agenţia de Stat „Moldsilva" a făcut bilanţul lucrărilor de plantare, efectuate de Ziua Naţională de creare a spaţiilor verzi. Potrivit Serviciului de presă al instituţiei, participanţii la campanie au plantat puieţi pe o suprafaţă totală de 54 de hectare de spaţiu forestier, informează MOLDPRES.

Conform sursei citate, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, de învăţămînt, organizaţii private şi comerciale au desfăşurat diferite lucrări în fondul forestier naţional, comunal sau privat prin plantarea arborilor, semănatul ghindei, scoaterea materialului săditor, salubrizarea spaţiilor verzi.

Astfel, în ziua de 26 octombrie, în cadrul întreprinderilor silvice au fost plantate 54 ha, printre care: Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău, unde au participat Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Turismului – 5,2 ha cu 19 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură „SILVA-CENTRU" Ungheni cu implicarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare – 3 ha cu 12 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură Orhei cu participarea reprezentanţilor Preşedinţiei R. Moldova – 1,5 ha cu 5,7 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură „TIGHINA" cu participarea reprezentanţilor Parlamentului – 1,8 ha cu 10,3 mii de puieţi; Întreprinderea silvo-cinegetică Străşeni cu participarea Guvernului - 1 ha cu 5,5 mii de puieţi şi Departamentului Metrologie şi Standardizare – 3 ha cu 3 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură „HÎNCEŞTI –SILVA" cu participarea angajaţilor Ministerului Mediului – 2,6 ha cu 15 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură Călăraşi cu participarea reprezentanţilor Curţii de Conturi – 3 ha cu 12 mii de puieţi; Întreprinderea pentru silvicultură „NISPORENI-SILVA" cu implicarea colaboratorilor Agenţiei „Moldsilva" care au desfăşurat ajutorarea regenerării naturale sub masiv, prin semănarea ghindei pe o suprafaţă de 1 ha.

Pentru Ziua Naţională de creare a spaţiilor verzi "Un arbore pentru dăinuirea noastră" Fondul Ecologic Naţional a alocat suma de un milion de lei ca autorităţile publice locale să procure material săditor de la pepinierele silvice pentru efectuarea plantărilor. Cu această ocazie s-au comercializat 77 de mii de puieţi în valoare de 700 de mii de lei. Eliberarea materialului săditor din pepiniere continuă şi în prezent pînă la începutul lunii noiembrie, datorită condiţiilor climatice favorabile care permit extinderea perioadei de plantare.

Agenţia de Stat „Moldsilva" are planificată pentru toamna curentă crearea culturilor silvice în fondul forestier pe o suprafaţă de 627 ha. La fel vor fi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafaţă de 32 ha şi lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deţinători pe o suprafaţă de 43 ha.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Moldova , copac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
897 locuitori

Briceni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Briceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dondușeni și 219 la km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 897 de oameni. Satul Briceni a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.