Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 octombrie 2013, 12:25 Natura şi turismul views 7748
24 octombrie 2013, 12:25 Natura şi turismul views 7748

Moldovenii vor marca Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului la 26 octombrie

Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră” va fi marcată în Republica Moldova pe 26 octombrie. Cu acest prilej sînt planificate mai multe acţiuni ce prevăd plantarea arborilor şi arbuştilor atît în fondul forestier, cît şi pe terenurile altor deţinători, amenajarea fîşiilor şi pasajelor silvice din preajma drumurilor şi a bazinelor acvatice, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Agenţiei de Stat „Moldsilva”, în această toamnă vor fi create culturi silvice în fondul forestier pe o suprafaţă de 627 ha. La fel vor fi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafaţă de 32 ha şi lucrări de plantare a culturilor silvice pe terenurile altor deţinători pe o suprafaţă de 43 ha. În paralel, autorităţile publice locale de nivelul întîi şi doi vor planta în acest sezon 252 mii de puieţi. Cei mai mulţi vor fi în mun. Chişinău - 24 mii, Ialoveni – 17 mii, Orhei – 15 mii şi Briceni – 14 mii de puieţi.

Banii pentru procurarea materialului săditor sînt alocaţi de către Fondul Ecologic Naţional în sumă de un milion de lei. De asemenea, este posibilă aprovizionarea cu material săditor şi a altor organizaţii de stat şi private, inclusiv a populaţiei, contra plată, conform catalogului de preţuri. Cele 31 de pepiniere silvice cu o suprafaţă de 900 ha dispun de cantităţi suficiente de puieţi şi propun 656 mii de unităţi de specii de talie înaltă (nuc comun, frasin comun, paltin de cîmp, tei, corn, lemn cînesc, liliac etc.).

În anul 2010, printr-un Decret al Preşedintelui Republicii Moldova, a fost modificată data marcării Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră" şi, începînd cu anul 2011, se desfăşoară în ultima sîmbătă a lunii octombrie. În perioada octombrie-noiembrie au loc şi alte manifestări pentru sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte importanţa mediului ambiant. La această campanie, tradiţional, participă instituţii de stat, autorităţile publice centrale şi locale, alte organizaţii publice şi private, instituţii de înavăţămînt, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

ecologie , natura , Moldova , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
367 locuitori

Troiţa este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 73 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 367 de oameni. Satul Troița a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.