Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
04 octombrie 2013, 12:55 Natura şi turismul views 20247
04 octombrie 2013, 12:55 Natura şi turismul views 20247

M. Rădulian: Ne putem aștepta la un cutremur mare din Vrancea

Invitat în studioul Stirilor ProTV, profesorul Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pamîntului, a vorbit despre situația actuală a cutremurelor din România.

Ne putem aștepta la cutremure mai puternice?
E greu să prezicem ceva în acest sens. Nu avem motive să ne așteptăm la ceva deosebit în viitor. Poate doar o continuare a acestui fenomen.

Totuși, nu s-a mai întîmplat așa ceva prin zonă?
La acest mod, n-am mai întîlnit în zonă, doar pe o perioadă mai mică de timp.

Aveți anumite ipoteze?
Sînt foarte multe falii acolo, si mai mari, si mai mici, e o zona complexă astfel încît să-ți dai seama cînd se va elibera exact toată energia. Este un fenomen mai special, care trebuie studiat foarte atent.

Oamenii ce ar trebui sa facă? Ar trebui sa se îngrijoreze?
Îi înțeleg pe oameni că se îngrijorează, mai ales că aceste cutremure apar des. Ar fi preferabil să fie doar un cutremur mai mare.

Credeți că se poate produce un cutremur ca în '77?
Nu putem știi niciodată ce se întîmplă cu pamîntul, dar probabilitatea de a se produce o catastrofă e foarte mică. Nu avem niciun indiciu în acest sens. Un cutremur mare precum cel din Vrancea ar trebui să apară pe o falie care sa fie activă pe o suprafață foarte mare, ceea ce nu se întîmplă.

De ce se extind?
Secventele se produc într-un anumit loc, dar întotdeauna există un fenomen de migrare. Ele migrează de la SV către NV.

Ce se întîmplă cu aceste sunete?
Nu e ceva nou, mai multe persoane au semnalat asemenea sunete în unele cazuri. Ce e surprinzător e frecvența acestor sunete și că ele apar la cutremure destul de mici. Totul se leagă de structura locală, în zonă satului Izvoarele.

Care e cel mai grav lucru care se poate întîmplă?
Surparea pamîntului, dar în niciun caz cum am vazut în filme. Așa ceva se întîmplă doar la cutremure foarte mari. Sînt totusi cutremure mici in satul Izvoarele.

Există și activitate vulcanică în această zonă?
Nu, este o zona în care trecutul geologic ar fi putut avea asemenea fenomene.

Cum va arată această zonă în 100-200 de ani?
S-ar putea sa fie o miă diferență, dar nu ceva spectaculos. E greu de spus. Într-un timp nu foarte mare, zona Vrancea va înceta sa mai genereze cutremure. Blocul care coboară va produce la suprafață anumite modificări.

Ne putem aștepta la un cutremur mare?
În cazul unui cutremur mare, aș exclude zona Galați. Putem să ne așteptăm la un cutremur mare în Vrancea. Vrancea acum însă este foarte calmă, în compensație parcă.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

cutremur , Romania , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
7250 locuitori

Talmaza este un sat şi comună din raionul Ștefan Vodă. Este unicul sat din componența comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 94 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7250 de oameni. Satul Talmaza a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.