Spre compartiment: Natura şi turismul
12 ianuarie 2021, 18:00 Natura şi turismul views 35481
Drumurile Moldovei. Partea a III-a
12 ianuarie 2021, 18:00 Natura şi turismul views 35481

Drumurile Moldovei. Partea a III-a

Două dintre publicațiile noastre anterioare despre drumurile Moldovei (Drumuri-1 și Drumuri-2) au trezit un interes destul de mare din partea vizitatorilor noștri, anume din acest motiv am riscat să continuăm povestirea noastră completată cu fotografii în speranța că nici aceasta nu va rămîne fără atenție.

Însă nu numai aceste considerente ne-au condus spre pregătirea publicației succesive. Dar mai ales pentru că drumul, iar dacă o luăm în sensul mai larg – calea ‒ este simbolul mișcării, negării stagnării, aventurii, căutării. Cu toate acestea, cea de-a treia parte a aventurii noastre rutiere va fi totuşi diferită de primele două, în care atenția noastră era concentrată doar pe drum și mai puțin pe ceea ce îl înconjoară și îl însoțește.

Drum de primăvară în raionul Rezina

Cea mai mare parte a noului nostru reportaj am decis să-l dedicăm nu numai pur şi simplu drumurilor, cărărilor şi cărăruilor, ci să le alegem pe acelea dintre ele care însoţesc rîurile și rîuleţele şi mai ales pe acelea care ne sînt foarte dragi inimilor noastre și care ne interesează la fel de mult ca şi drumurile. Iar rîuri în Republica Moldova sînt mai mult de 3 mii, deși acest lucru pare incredibil și surprinzător. De altfel, e un fapt pe care nu-l putem infirma. Și nu contează că cele mai multe dintre aceste rîuri sînt foarte mici, se usucă și revin la viață doar în perioada inundațiilor și anotimpurilor ploioase. Într-o anumită măsură, aceste rîuri, rîuleţe, pîrăiaşe sînt, de asemenea, simboluri ale țării noastre, la fel ca Codrii, toltrele, livezile și podgoriile. Rîurile sînt arterele vieții și anume în jurul lor sînt situate dens numeroasele orașe și sate. În plus, rîurile înviorează natura înconjurătoare, în preajma lor se află cele mai frumoase flori, grădini și cîmpuri. Și, desigur, de-a lungul fiecărui rîu neapărat a fost construit nu doar un drum, ci mai multe. Putem spune chiar că rîul și drumul sînt ca doi fraţi pentru moldoveni (pentru ruşi ‒ două surori, pentru englezi ‒ frate și soră).

Drumurile sus de lacul de acumulare Marmonovca pe rîul Cubolta, Drochia

Dar haideţi să lăsăm tot acest simbolism și să privim problema din punct de vedere pur practic. Rîul și drumul de-a lungul acestuia – mai sînt şi un itinerar turistic gata, lucru care reiese din experienţa noastră de călători versaţi, care mergem în turism de ani buni pe drumurile și de-a lungul rîurilor din Moldova. Puteţi începe acest traseu, literalmente, de oriunde și să mergeţi fie pe jos, fie cu maşina, fie de-a lungul cursului rîului, fie împotriva lui. Vă asigurăm că nu veți fi dezamăgiți și veţi întîlni cu siguranță în calea voastră anume aceea ce vă e mai aproape și mai interesant, fie un peisaj uluitor, fie un sat frumos, fie o vegetaţie bogată și o mulţime de păsări. Și, desigur, oameni minunaţi. Ba chiar vom îndrăzni să declarăm că oamenii care trăiesc pe malurile rîurilor și lacurilor se disting prin trăsături de caracter speciale: sînt mai prietenoşi și simt mai acut frumusețea din jurul lor. Chiar și gunoişti în jurul satelor de coastă sînt mai puţine, decît în alte părți.

În albumul nostru foto veți găsi nu doar fotografii ale noilor drumuri, ele ocupă aproximativ o treime dintre cele prezentate în galeria noastră foto, iar două treimi le-am dedicat drumurilor de coastă. Și se întind aceste drumuri de-a lungul rîurilor mari și mici. Veți trece cu noi de-a lungul rîului Nistru, Prut, Răut, Camenca, Racovăţ, Draghiște, Cubolta, Botna, Larga (raionul Briceni), Căinari, Ichel, Bîc, Cerna. După cum puteți vedea sînt destul de multe. Aici e și nordul Moldovei, şi centrul împădurit, și sudul-stepă, astfel încît veți găsi o varietate de peisaje, reliefuri și culori.

Drumurile şi podul sus de Răut în preajma satului Ştefăneşti, Floreşti

Trebuie să vă spunem că aproape pe fiecare rîu din Moldova sînt iazuri şi lacuri de acumulare. Ba chiar, în unele sate am întîlnit cascade din trei lacuri, situate de-a lungul cursului rîului. Aceste lacuri de acumulare de la cele foarte mari pînă la cele foarte mici, înviorează orice peisaj, deşi sînt prevăzute pentru nevoi cu mult mai prozaice ‒ de a păstra apa, care în zona noastră nu ajunge catastrofal.

De menţionat că în majoritatea cazurilor, drumurile de coastă sînt de o calitate destul de bună, se întîlnesc şi de cele asfaltate, însă de cele mai multe ori acestea sînt cu pietriș sau drumuri de ţară, însă destul de bine nivelate și practicabile. În orice caz, n-am avut nici o problemă în călătoriile noastre lungi pe ele.

Aceasta este tot ce am vrut să vă spunem la tema dată. Restul îl veți putea vedea privind albumul foto atașat, de această dată fiind destul de cuprinzător. Aşadar, pe curînd. Sperăm să ne reîntîlnim cît mai curînd posibil.

 

Drumurile Moldovei. Partea a III-a - album foto

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , drum

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
1843 locuitori

Todireşti este un sat din cadrul comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1843 de oameni. Satul Todireşti a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.