Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
17 februarie 2023, 11:00 Natura şi turismul views 1391
Prodan, despre peșterele din R. Moldova: „E ceea ce putem noi oferi și nu mai poate oferi nimeni”
17 februarie 2023, 11:00 Natura şi turismul views 1391

Prodan, despre peșterele din R. Moldova: „E ceea ce putem noi oferi și nu mai poate oferi nimeni”

Republica Moldova va beneficia de suport pentru implementarea inițiativelor de promovare a culturii și a turismului.

După un discurs susținut în fața aleșilor poporului, ministrul Culturii în exercițiu, Sergiu Prodan, a fost luat la întrebări, inclusiv de către deputatul BCS, Adrian Lebedinschi, care a sugerat ministerului să acorde o mai mare atenție peșterelor din țara noastră, care ar putea deveni adevărate atracții turistice.

„Noi uităm de peșterele noastre. La nord avem peștera Emil Racoviță, care poate fi o atracție mare pentru toți și poate fi o rută transfrontalieră, pentru că se află și pe teritoriul Moldovei, și pe teritoriul Ucrainei. La fel, în ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru promovarea Orheiului Vechi, astfel ca noi să-l includem în lista patrimoniului Unesco”, a declarat Lebedinschi.

La rîndul său, Sergiu Prodan a declarat că este nevoie urgentă de un fond de restaurare a patrimoniului și de diversificare a evenimentelor culturale sau festivalurilor, astfel încît turiștii să dea buzna în R. Moldova.

„Într-adevăr, Moldova subterană, ca destinație turistică este ceea ce putem noi oferi și nu mai poate oferi nimeni. Important este ca în oferta noastră pe plan mondial este să fim și autentici, dar și unici. Dacă o să încercăm să concurăm cu alte oferte, întotdeauna vom pierde bătălia că pierdem târziu. Întotdeauna trebuie să găsim unicitatea noastră și să oferim acel aspect al tursimului cultural pe care îl putem oferi doar noi. Moldova subterană, toate catacombele, toate beciurile care sînt e o lume aparte. E o temă de o săptămînă de vizitare a tuturor a beciurilor, nu doar din punct de vedere vinicol, ci și peșterele.

Este foarte important să înțelegem că succesul turismului vitivinicol în RM va fi pus în mare pericol, dacă noi nu vom oferi încă ceva, pentru că vii o dată să servești un vin, a treia oară deja nu mai vii, pentru că pare deocheat și atunci trebuie să oferim de fapt conținut cultural - evenimente culturale, festivaluri, patrimoniu restaurat. Avem nevoie urgentă de un fond de restaurare a patrimoniului nostru - conacele care stau părăsite și se distrug, dar nu doar restaurarea lor, ci includerea lor în cercuit. Dacă nu este viață în conacul restaurat, el se distruge din nou, în foarte scurt timp. Noi avem o mare mină de aur pe care stăm și nu o folosim. Acesta este turismul cultural și dezvoltarea lui”, a declarat Sergiu Prodan în plenul Parlamentului.

Deputații au votat în două lecturi pentru proiectul de lege care vine să promoveze turismul în țara noastră. Documentul a fost examinat și la ședința comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Datorită acestui proiect de lege, Republica Moldova va beneficia de suport și asistență în implementarea politicilor pentru dezvoltarea rutelor culturale. Acordul mai oferă și certificarea „Rută culturală a Consiliului Europei.”

Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale are drept scop dezvoltarea unui spațiu cultural comun. Documentul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011. În prezent, sînt 36 de state membre ale Acordului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sergiu Prodan , pestera

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
45 locuitori

Duduleşti este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 45 de oameni. Satul Dudulești a fost întemeiat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.