Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
14 ianuarie 2023, 11:00 Natura şi turismul views 2076
Ce s-a întîmplat cu vulturul negru Djuranlyi observat în Moldova
14 ianuarie 2023, 11:00 Natura şi turismul views 2076

Ce s-a întîmplat cu vulturul negru Djuranlyi observat în Moldova

Un tînăr vultur negru pe nume Djuranlyi, care a fost văzut în Moldova în primăvara anului trecut, a murit pe malul Mării Caspice în Iran.

Despre aceasta a anunțat, pe 11 ianuarie, Societatea Moldovenească pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Zborurile păsării au fost urmărite de ornitologi nu doar din Moldova, ci și din Bulgaria, Spania, Grecia, Turcia, România, Ucraina, Belarus, Rusia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan și Iran.

Potrivit informației făcute publice de Societate, rămășițele lui Djuranlyi au fost găsite împreună cu un transmițător prin satelit în rezervația naturală Miankale de pe coasta de sud a Mării Caspice. Cauza morții păsării nu a fost anunțată, menționîndu-se doar că ancheta a fost efectuată de Departamentul pentru Protecția Mediului din Iran.

Societatea a reamintit că Djuranlyi a fost transferat din Spania în Bulgaria în 2020 în cadrul programului de revigorare a speciei. Ornitologii bulgari sperau ca la aproximativ șase ani vulturul să ajungă la maturitatea sexuală și să se întoarcă în țară pentru a se împerechea.

„În doi ani de la întoarcerea în Bulgaria, Djuranlyi a vizitat mai multe țări – Grecia, Turcia, România, Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia, Turkmenistan, Kazahstan, Uzbekistan, Iran. Ornitologii acestor țări au participat activ la observarea păsării și au fost bucuroși pentru vizita unui oaspete atît de rar”, a menționat Societatea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vulturul negru , pasari , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
596 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.