Spre compartiment: Natura şi turismul
30 decembrie 2012, 12:50 Natura şi turismul views 9400
30 decembrie 2012, 12:50 Natura şi turismul views 9400

Mircea Radulian: „La anul, vom avea o medie de 15 cutremure pe lună”

Anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pămîntului (România). "Prognoza noastră pentru 2013 arată că, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure", a declarat pentru gandul.info directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian.

Radulian a explicat că, potrivit datelor pe care le are pînă în prezent, cele mai multe dintre cutremurele care se vor produce la anul în zona Vrancea vor fi unele de intensitatea scăzută şi moderată.

"Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate cînd se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter", a punctat Radulian.

Directorul ştiinţific de la Institutului Naţional de Fizică a Pămîntului a mai spus că o activitate seismică bogată nu ar trebui să ne îngrijoreze. "Atunci cînd se produce un cutremur, Pămîntul se eliberează de energie. Un cutremur de intensitate mică poate preveni un cutremur de intensitate mare. Este mult mai bine dacă avem o intensitate seismică bogată, decât dacă am avea una săracă", a menţionat reprezentantul institutului.

Acesta a completat că în anul 2012 în Vrancea s-au produs, în medie 10 cutremure pe lună. "Nici unul nu a avut o intensitate mai mare de 5", a amintit Mircea Radulian.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
514 locuitori

Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.