Spre compartiment: Natura şi turismul
22 ianuarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 63611
Parcul „La Izvor”
22 ianuarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 63611

Parcul „La Izvor”

Este adiacent străzii Calea Ieşilor şi este situat în sectorul Buiucani al Chişinăului. Pe timpurile sovietice se numea Parcul Prieteniei Popoarelor. A fost fondat în anul 1972 şi si-a primit forma definitivă la începutul anilor '80. Constă din mai multe lacuri unite cu canale. O particularitate distinctă, interesantă a parcului este Insula Poveştilor, situată pe cel mai mare lac, unde în trecut era carusel şi numeroase alte atracţii pentru copii. Spre insulă duce un pod pitoresc, iar de cealaltă parte era un debarcader pentru bărci de la care se putea, de asemenea, ajunge cu barca pe insulă...

În adîncul parcului se află frumoasa clădirea a restaurantului „La izvor”, în prezent însă restaurantul nu funcţionează. O altă particularitate a parcului este podul suspendat, care este o continuare a aleii centrale a parcului, podul însă de mulţi ani este avariat, acest lucru îl aflăm din inscripţia de pe panoul de la intrarea în el.

Parcul este foarte frumos şi pitoresc în orice anotimp al anului şi este activ vizitat de către locuitorii acestei părţi a oraşului. În parc sînt multe alei frumoase cu castani, pot fi văzute crînguri de mesteceni şi plopi tremurători, deasupra malului lacului sălciile plîngătoare îşi apleacă crengile pînă la apă. Pe mal putem întîlni cîteodată pescari.

În parc sînt amenajate mai multe terenuri: pentru picnic, un teren de joacă nou pentru copii şi unul pentru antrenamente. Mai sînt două plaje mari cu nisip proaspăt. Însă sînt puţine puncte comerciale, lipsesc punctele de alimentaţie. La intrarea în parcul „La Izvor” dinspre strada Calea Ieşilor puteţi bea din apa cunoscutului izvor „Elena”, de la care a şi provenit denumirea parcului. În parc este şi un havuz care se numea Havuzul Prieteniei, care, de altfel, nu funcţionează.

Trebuie să vă spunem, că acest parc spre deosebire de marea majoritate a parcurilor arată, totuşi, mult mai îngrijit şi sînt vizibile lucrările de amenajare efectuate, deşi, probabil, e prea devreme să vorbim de reanimarea sa definitivă.

Cuvinte cheie:

Chisinau , natura , parc

Comentarii

 (2)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
932 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 932 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.