Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 iunie 2012, 11:35 Natura şi turismul views 12449
16 iunie 2012, 11:35 Natura şi turismul views 12449

Iernile reci vor deveni obișnuite

La începutul anului 2011, Statele Unite şi Europa au fost lovite de îngheţuri mari, în ciuda faptului că în Groenlanda şi Alaska a fost neobișnuit de cald. În acest an la sfîrșitul iernii, în Statele Unite şi Europa, din contra, a fost cald, în timp ce aerul rece a pătruns în Europa Centrală şi Asia. În emisfera de nord condiţiile meteorologice extreme din timpul iernii sînt de obicei asociate cu o fază negativă a rozei vînturilor, dominantă în regiunea polară, se remarcă într-un studiu publicat în Ars Technica.

În 2010 au fost raportate temperaturi record scăzute în multe regiuni. Problema este că vînturile vîrtejului polar slăbesc, iar aerul arctic rece se amestecă cu masele de aer de la latitudini temperate. Acest lucru duce la ierni severe în Statele Unite şi Europa, dar în acelaşi timp, în Nord poate pătrunde aer mai cald, aşa cum s-a întîmplat în SUA în această primăvară.

Unii oameni de știință au sugerat că acest lucru poate fi cauzat de reducerea gheţarilor din regiunea arctică. Suprafața ghețarilor arctici se reduce de cînd  fost stabilită  observarea prin satelit în regiunea arctică. În timpul verii oceanul absoarbe mai multă lumină solară decît înainte. În toamnă oceanul întoarce o parte din căldură în atmosferă, încălzind aerul deasupra Arcticii. Acest lucru într-o oarecare măsură atenuează deosebirile dintre regiunea arctică şi latitudinile mai temperate și ca rezultat scade probabilitatea de formare a vîrtejului polar. Astfel, lipsa de gheaţă creşte şansele unei ierni reci în emisfera de Nord.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
2432 locuitori

Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.