Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
12 martie 2016, 14:05 Natura şi turismul views 3966
Ecologiștii îndeamnă cetăţenii să se alăture acţiunii de colectare a gunoiului în rezervaţii
12 martie 2016, 14:05 Natura şi turismul views 3966

Ecologiștii îndeamnă cetăţenii să se alăture acţiunii de colectare a gunoiului în rezervaţii

Ecologiștii îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să se alăture acţiunii de colectare a deşeurilor "Ajutăm natura" în rezervaţiile din satele Butuceni şi Ţipova.

Preşedintele Asociaţiei "Viitorul verde", Dumitru Arion, a comunicat vineri, într-o conferinţă de presă, că acţiunile de salubrizare se vor desfăşura pe 27 martie la Butuceni şi la 3 aprilie la Ţipova.

"Pentru păstrarea acestor monumente naturale unice sînt necesare măsuri urgente. Situaţia este critică, deoarece nu există un management corespunzător al rezervaţiilor. Pe teritorii există gunoişti neautorizate, există probleme mari ce ţin de poluarea rîurilor, nu există zone sanitare ale rîurilor, pămîntul este prelucrat pînă la albie, motiv din care sînt distruse condiţiile de viaţă ale plantelor şi animalelor care vieţuiesc pe aceste teritorii. Noi invitam toţi doritorii să se alăture la acţiuni de restabilire şi menţinere în continuare a mediului pentru biodiversitatea teritoriului", a spus el.

Potrivit lui, ecologiștii vor să atragă şi atenţia autorităţilor locale asupra acestor probleme, astfel încît aceştia, la rîndul lor, să îndemne sătenii să organizeze o curăţenie masivă a localităţilor lor.

"Cu părere de rău, în rezervaţii, deocamdată, nu este creat un mecanism unic de colectare şi eliminare a depozitelor de deşeuri, iar locuitorii acestor teritorii aruncă deşeurile în rîu şi poluează natura. Ultima dată cînd s-au desfăşurat astfel de evenimente au fost eliminate aproximativ 150 de tone de deşeuri, dar este necesar un ajutor suplimentar", a spus directorul mişcării sociale "Ileri", Nina Dimoglo.

Ea a subliniat că voluntarilor li se va oferi tot de ce au nevoie pentru curăţenie, dar şi transport din Chişinău pînă la rezervaţii.

"Aceste rezervaţii sînt atracţii turistice populare şi mii de turişti îşi fac impresii despre ţară şi cultura cetăţenilor acesteia. Anterior noi, de asemenea, am desfăşurat astfel de acţiuni şi am creat o hartă a zonei Ţipova, unde sînt specificate locaţiile de gunoişti neautorizate, care urmează a fi curăţate în cadrul acestei acţiuni. Invităm pe toţi să se alăture", a spus preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltare Ecologică "Ecodava", Oleg Sclifos.

Sursa: www.infotag.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , rezervaţie , acțiunea , ecologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
345 locuitori

Slobozia Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Soroca și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Slobozia Nouă a fost înființat în anul 1933.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.