Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
13 aprilie 2018, 10:15 Sărbători şi obiceiuri views 27145
Preot: Cimitirul este dormitor pentru răposați, nu loc pentru petreceri (Video)
13 aprilie 2018, 10:15 Sărbători şi obiceiuri views 27145

Preot: Cimitirul este dormitor pentru răposați, nu loc pentru petreceri (Video)

Cimitirul este dormitorul răposaților, dar nu loc destinat petrecerilor, unde putem întinde mese copioase, susține Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului" a USM.

Paștele Blajinilor este sărbătorit în ziua de luni, la o săptămînă după Învierea Domnului, cuvîntul „blajin" provenind din limba slavonă, ceea ce înseamnă fericit, adică „Paștele Fericiților", notează Noi.md.

„Se presupune că este Paștele celor care deja se bucură de slava cerescă după o viață trăită. Este o practică frumoasă legată de tradiții în zona de sud-est a Europei, deși, în fiecare zi de sîmbătă, se fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți", susține părintele Octavian Moșin.

Potrivit lui, deși sînt frumoase tradițiile pe care le săvîrșește Biserica, începînd cu următoarea duminică de după Sfintele Paști, mulți așteaptă Paștele îndeosebi pentru mîncăruri și petreceri, exact așa se întîmplă și de pomenirea celor adormiți întru Domnul.

„Sînt niște lucruri care deranjează și care nu trebuie nicidecum încurajate. Biserica încearcă să le spună tuturor că cei răposați trebuie pomeniți cu rugăciuni, milostenie și gînduri bune. Astăzi însă, lumea merge la cimitir neînțelegînd cum trebuie să se comporte în acest loc rezervat veșnicei odihne. Termenul cimitir înseamnă dormitor, iar în dormitor nu se fac mese, nici petreceri. În fiecare casă el este doar locul rezervat odihnei. Același lucru se poate spune și despre cimitirul de obște, unde se odihnesc sufletele celor care trupește nu mai sînt alături de noi", a adăugat părintele.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

preot , cimitir

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.