Mergi spre compartimentul: Bucătăria
30 iulie 2015, 11:27 Bucătăria views 18881
«Cuptorul Moldovencei» de la Iași (Foto)
Foto: fermierul.md
30 iulie 2015, 11:27 Bucătăria views 18881

«Cuptorul Moldovencei» de la Iași (Foto)

Fă ce-ți place și nu vei munci nicio zi din viața ta. "Proverbul chinezesc îl știți? Apăi, e și despre mine. Eu nu muncesc, eu construiesc!". Nu știi ce să-ți placă mai mult la Nicoleta: optimismul, vorba iute moldovenească sau spiritul antreprenorial?

În urmă cu trei ani lăsa în urmă o carieră de birou pentru a-și deschide propia afacere, o cofetărie cu rețete tradiționale moldovenești în Iași numită Cuptorul Moldovencei. Astăzi are 13 angajați, "toți oameni vrednici", și nu se gîndește decît cum să se extindă.

"Eu nu m-am gîndit la risc, m-am gîndit că această afacere era singura opțiune viabilă și valabilă pentru mine la momentul respectiv. Aveam aproape 30 de ani, mă plimbasem prin vreo trei joburi în care nu făcusem performanță deosebită și în care tot eram constrînsă să respect tipare, instrucțiuni și proceduri. Nu zic că e rău, sînt mai multe strategii de management, dar totuși eu simțeam că nu este locul meu acolo. În mine colcăia energia și dorința de a face ceva extraordinar. Doar în calitate de antreprenor ai această libertate, de a căuta și găsi soluții la diverse probleme. Antreprenoriatul este ca un joc de strategie, unul sofisticat care cu siguranță dă dependență", mărturisește Nicoleta Hritcu.

Nicoleta s-a născut în Republica Moldova, la Soroca, iar, după cum mărturisește ea, "la noi în Moldova se mănîncă tare bine". La Iași nu a regăsit gustul copilăriei. A devenit apoi mamă, a stat primii doi ani din viața fetiței ei acasă și a început să gătească mai mult, în special pentru soțul ei gurmand. Apoi a participat la un concurs de gătit cu un desert și a obținut locul al doilea.

"Ei, și de acolo nu a fost decît un pas. M-am inscris la niște cursuri de antreprenoriat, am făcut un proiect pentru o finanțare, l-am depus și am obținut finanțarea. Am lucrat la o brutărie în Soroca o lună de zile, ca să văd pe viu cum funcționează un laborator și în scurt timp am demarat afacerea", povestește antreprenoarea.

Din 2012 și pînă în prezent, Nicoleta Hritcu a investit peste 50.000 de euro în afacerea Cuptorul Moldovencei. În primă fază a obținut de la stat o finanțare de 10.000 de euro prin programul stimulării tinerilor antreprenori, ea a adăugat 15.000 de euro și a pornit afacerea.

"Numele este gîndit, gîndit, gîndit. Ideea a pornit de la conceptul de proaspăt, făcut în stil clasic, traditional, sub stricta mea supraveghere, a moldovencei. Așa s-a născut Cuptorul Moldovencei", își amintește Nicoleta.

Piața este foarte aglomerată pe acest segment, însă e loc pentru cei care nu se grăbesc, mai ales dacă produsele diferă de oferta generală din piață. Prăjiturile din Cuptorul Moldovencei sъnt făcute după rețete de la bunica, de la mama și de la nana Lida – sora mamei, cele mai importante profesoare de gătit ale Nicoletei. "Pentru mine este foarte important ca afacerea mea să creeze plus valoare și vorbesc mai ales de partea nonfinanciară. Eu știu ce produc și n-aș putea să vand ceva ce eu n-aș consuma sau n-aș da copiilor mei. Deci produc prăjituri și plăcinte curate, bune și gusoase, mai bune ca ale concurenței, la un preț corect", spune antreprenoarea.

Prăjitura preferată? Albinuța, o prăjitură cu foi de miere și cremă de smъntână. Cea mai comandată prăjitură din cofetărie este Prăjitura Sărbătoare, făcută după o rețetă de casă, cu caramel și multă nucă.

Nicoleta își vede afacerea pe drumul cel bun în prezent, acum că "brandul a crescut și avem clienți și ambasadori care ne laudă". Cea mai mare comandă pe care a livrat-o pînă acum a fost de 40 de torturi pentru un eveniment de 8 martie. Cel mai frumos moment a fost însă participarea la Balul Solstitium de la Castel – un bal caritabil organizat de Fundația de Servicii Sociale Bethany din Iași. "Noi am oferit desertul pentru 400 de invitați. Dar știți cum? Fără să simt un efort prea mare financiar sau de logistică sau de oameni. Asta înseamnă că am crescut și că suntem mai puternici și mai pregătiți ca să facem lucruri frumoase.Sunt așa, mîndră un pic", povestește Nicoleta.

Cea mai mare satisfacție/cea mai mare îngrijorare?

"Îmi place că eu cunosc oameni de calitate în fiecare zi. Fie clienți, fie furnizori, fie food-bloggeri, parteneri, colaboratori. Și mie îmi place că îmi este apreciată munca. Și îmi place că eu construiesc...construiesc"

"Ce nu îmi place...apoi nu îmi place că impozitele sunt mari, mai ales pe salarii. Este descurajant. Mă bucur în schimb că au redus TVA-ul, ca să pot să respir.

Nu-mi place că unii oameni nu sunt corecți, dar fiecare eveniment mai puțin plăcut eu l-am luat ca pe o lecție pe care am învățat-o. Unele lecții le înveți mai greu".

Un sfat pentru tinerii antreprenori: "să fie serioși în ceea ce fac, să-și respecte cuvîntul dat oricui și să-și respecte partenerii. Să fie bine pregătiți și să știe foarte concret ce-și doresc. Și după aceea- curaj și credință că ceea ce fac este ceea ce trebuie!".

Reamintim că informații exhaustive despre bucatele și băuturile tradiţionale moldoveneștiistoria și cultura vinului la moldoveni, tradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilorproduse pentru sănătatereţete culinarebucate de sărbătoarebucate mănăstireştibucate de postconserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la cumpartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.

 

Sursa: www.fermierul.md

Cuvinte cheie:

bucataria , Moldova , moldovenii , business , Iaşi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2424 locuitori

Cigîrleni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cigîrleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2424 de oameni. Satul Cigîrleni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.