Mergi spre compartimentul: Cultura
12 noiembrie 2013, 11:22 Cultura views 7777
12 noiembrie 2013, 11:22 Cultura views 7777

Tradiţie şi cultură militară la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei


Foto: trm.md

Monede din secolul al XV-lea, arme medievale, dar şi alte obiecte unicat pot fi văzute într-o expoziţie inaugurată în premieră în Republica Moldova. Cu genericul „Tradiţie şi cultură militară", expoziţia este organizată în preajma Zilei Naţionale a Tineretului şi este dedicată victoriei lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Cătlăbuga, transmite trm.md.

Cele mai vechi obiecte de la expoziţia „Tradiţie şi cultură militară" sunt cîteva monede care datează din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Proveniţi încă din secolul al XV-lea, banii au fost găsiţi pe teritoriul Moldovei şi fac parte dintr-o colecţie privată.

Multe dintre obiecte au fost restabilite sau confecţionate chiar de studenţii Academiei de Poliţie. Pentru ca vizitatorii să fie iniţiaţi în provenienţa şi legenda exponatelor, viitorii poliţişti sunt gata oricînd să ofere informaţiile necesare.

În proiect vor avea loc şi mai multe workshop-uri atît pentru studenţi, cît şi pentru toţi doritorii de a afla mai multe despre istoria militară.

În colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei vor fi organizate şi cursuri pentru primii 10 absolvenţi specializaţi în domeniul protecţiei patrimoniului cultural-istoric.

Expoziţia este organizată de Academia de Poliţie „Ștefan cel Mare" şi va fi deschisă pentru publicul larg pînă pe 17 noiembrie în incinta Muzeului Naţional de Istorie.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

muzeu , expoziție , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
557 locuitori

Bahu este un sat din cadrul comunei Săseni, raionul Călăraşi. Satul Bahu se află în valea rîulețului Bahu, afluent stîng al rîului Cula, la distanţa de 40 km de orașul Călăraşi și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 557 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.