Mergi spre compartimentul: Cultura
18 mai 2018, 17:45 Cultura views 14165
E timpul să mergem la muzeu
18 mai 2018, 17:45 Cultura views 14165

E timpul să mergem la muzeu

La 18 mai, Republica Moldova, de rînd cu celelalte țări, marchează Ziua Internațională a Muzeelor.

Punctul culminant al acestui important eveniment cultural va fi Noaptea muzeelor, care va avea loc la 19 spre 20 mai. Despre ceea ce au pregătit muzeele țării pentru vizitatori, despre starea și perspectivele de dezvoltare a acestor instituții de cultură a relatat într-un interviu pentru Noi.md șefa Direcției patrimoniu cultural a Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, Svetlana Pociumban.

- Deja pe parcursul mai multor ani, Noaptea muzeelor s-a transformat într-un eveniment important în viața țării. Poate fi calculat numărul persoanelor care au vizitat anume în această noapte diverse săli de expoziții din republică?

- Haideți mai întîi să facem o mică incursiune în istoria acestei sărbători. La scară mai largă, prima Noapte europeană a muzeelor a avut loc în anul 2005 – atunci, la eveniment au participat peste 750 de muzee din diferite țări. Dar muzeele din Republica Moldova nu au participat la ea cu evenimente organizate în mod expres, doar și-au extins puțin programul. Iar din 2006, muzeele din republică au început să pregătească pentru această zi programe speciale. În ceea ce privește statistica, vizitatorii Nopții muzeelor constituie o parte integrantă a numărului de vizitatori care vin la muzee pe parcursul anului. Dar pot spune cu fermitate că din 2014, cînd în Moldova evenimentul a început să fie organizat sub egida Ministerului Culturii, numărul de vizitatori ai Nopții muzeelor a crescut de trei sau chiar de patru ori.

Dacă luăm ca punct de referință anul 2014, iată doar unele cifre care se referă la trei dintre cele mai mari muzee naționale ale noastre. În mai 2014, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vizitat de peste 23,5 mii de oameni, Muzeul Național de Arte Plastice a Moldovei – de cca 12 mii de persoane, dintre care cca 10 mii – nemijlocit în Noaptea muzeelor. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei a fost vizitat în 2014 de peste 89 de mii de persoane, cifră cu un ordin mai mare decît cea din în 2013.

Dacă vorbim despre vizitatorii din Noaptea muzeelor, în linii generale, numărul lor a crescut față de anul 2013 cu aproape 80%.

Firește, cînd inițial are loc o creștere bruscă a numărului de vizite, peste un an-doi acesta un pic se stabilizează. Posibil, acest lucru este determinat și de faptul că, în ultimii trei ani, muzeele naționale erau deschise pînă la ora 02.00, iar anul trecut – doar pînă la 24.00. Și pentru asta există motive obiective. Angajații muzeelor au efectuat nu doar o analiză statistică, ci și una calitativă a evenimentului, și iată ce au observat. În anii în care muzeele erau deschise pînă la ora două de noapte, fluxul principal al vizitatorilor oricum se înregistra pînă la miezul nopții. Adică veneau persoane cu adevărat interesate de ofertele pe care le-au pregătit pentru ei muzeele. Iar după miezul nopții publicul era unul întîmplător – vizitatorii intrau în sală, făceau ocolul ei și plecau. Însă angajații muzeelor și-ar dori ca eforturile depuse – și financiare, și morale, și umane, și temporale, și profesionale – să fie justificate. Iată de ce și de această dată Noaptea muzeelor se va desfășura între orele 18.00 și 24.00. Sperăm că programele pe care le-am pregătit vor trezi interesul celor care cu adevărat doresc să viziteze muzeele anume în acest interval de timp.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

interviu , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
1027 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Săghieni, Alexeevca și Lidovca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.