Mergi spre compartimentul: Cultura
14 decembrie 2017, 14:51 Cultura views 5526
Vino la cea de-a patra ediție a Tîrgului Național
14 decembrie 2017, 14:51 Cultura views 5526

Vino la cea de-a patra ediție a Tîrgului Național

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează cea de-a 4-a ediție a Tîrgului Național „Covorul Dorului". Scopul acestei ediții este valorificarea covorului autentic moldovenesc, dar și al etniilor conlucuitoare din țară. Cei prezenți la Tîrg vor cunoaște motivele și simbolurile de bază ale covoarelor tradiționale, precum și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova.

Momentul cheie al programului artistic va fi colindatul de ceată bărbătească – element înscris în patrimoniul universal în 2013.

În cadrul evenimentului vor mai evolua colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale republicii: formația Fluieraș cu soliștii Nicolae Glib, Nătălița Munteanu, Cornelia Ștefăneț, formațiile Romanița, Haiducii s. Meleșeni, r-l Călărași; Ciobănași de la miori, or. Edineț; Oleandra s. Țipala r-l Ialoveni; ansamblurile Radoliubie și Cadînja, Polonezii Bugeacului, Corul popular din Tvardița și alții.

Tîrgul Național al Covorului, ediția a IV-a, este alcătuit din trei componente de bază:

1) Covorul Tradiţie:

Expoziţia centrului de meșteșuguri Arta rustică din s. Clișova Nouă, r-l Orhei, condus de Doamna Ecaterina Popescu. Expoziția cuprinde scoarţe basarabene din colecţia muzeului Centrului, precum și expoziţia cu vînzare ale covoarelor realizate după modele de scoarţe vechi pentru a asigura continuitate tradiţiei ţesutului;

Expoziția de covoare din patrimoniul muzeului Casa Părintească din s. Palanca r-l Călărași – păstrătorul și promotorul tehnicii Covorului în bumbi;

2) Covorul Contemporaneitate:

expoziţia covoarelor produse de către Covoare Ungheni și SA Floare Carpet – seria bazată pe cromaticul şi stilistica covorului tradiţional;

3) Covorul Prieten – expoziția covoarelor din colecții publice și private ale reprezentanților grupurilor etnice din Republica Moldova: ucraineni, găgăuzi, bulgari, polonezi.

Tîrgul Național al Covorului se va desfășura la Palatul Național „Nicolae Sulac", pe 17 decembrie, între 11:00-16:00, iar intrarea este liberă! Detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

tirg , covoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
2362 locuitori

Cioara este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Cioara este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 65 km de orașul Hîncești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2362 de oameni. Satul Cioara a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.