Mergi spre compartimentul: Cultura
20 mai 2016, 15:15 Cultura views 7997
O expoziţie personală a artistului plastic Vasile Dohotaru a fost vernisată la Centrul „C. Brîncuşi”
20 mai 2016, 15:15 Cultura views 7997

O expoziţie personală a artistului plastic Vasile Dohotaru a fost vernisată la Centrul „C. Brîncuşi”

La Centrul expozițional „Constantin Brâncuşi" a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale de pictură, grafică şi sculptură a artistului plastic Vasile Dohotaru cu genericul „Baletul în creaţia lui Vasile Dohotaru".

Expoziţia cuprinde circa 100 de lucrări realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, Vasile Dohotaru a afirmat că este o expoziţie retrospectivă, în care a pus mult suflet şi dăruire. „Am dorit să fac o expoziţie de sărbătoare pentru iubitorii de artă plastică. Mai mulţi ani la rînd am pictat în locuri istorice din R. Moldova şi România. Strada Milano din Chişinău, de exemplu, este plină de istorie. Am fost dintotdeauna pasionat de mişcare, de dans şi balet. Am vrut, de asemenea, să-i dau un contrapunct acestei expoziţii", a precizat artistul plastic.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menţionat pentru agenţie că în expoziţia lui Vasile Dohotaru este o explozie de culoare şi de forme. „El este, aşa cum spunea criticul de artă Constantin Ciobanu, artistul formelor şi feeriilor de culoare", a constatat Dumitru Bolboceanu.

Scriitoarea Claudia Partole a subliniat că în lucrările lui Vasile Dohotaru este multă mişcare cromatică. „Sîntem într-o lume a frumosului. Este o expoziţie-surpriză", a accentuat Claudia Partole.

Vasile Dohotaru s-a născut la 10 aprilie 1955 la Curchi, raionul Orhei. A studiat la şcoala de pictură din Orhei, iar în 1980 a absolvit Facultatea de Grafică şi Pictură a Universităţii Pedagogice „K. D. Uşinski" din Odesa, Ucraina. În 1990 devine membru al UAP din Moldova, în 1996 - al UAP din România, iar în 1997 - al AIAP UNESCO. În 1990 i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Arte, în 2000 devine laureat al Premiului „Mihai Eminescu", iar în 2011 ia Premiul de grafică al Uniunii Artiştilor Plastici. Prima expoziţie personală a avut-o în 1981, la Odesa, după care au urmat altele în diferite oraşe din România, Rusia şi Germania. Artistul are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 5 iunie.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

pictor , expoziție , artist

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
101 locuitori

Picus este un sat din cadrul comunei Ochiul Roş, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Picus a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.